Българските земеделски производители и преработватели ще бъдат подпомогнати със 106

...
Българските земеделски производители и преработватели ще бъдат подпомогнати със 106
Коментари Харесай

106 млн. отиват при земеделските производители

Българските аграрни производители и преработватели ще бъдат подкрепени със 106 млн. бюджет по три посоки - подмярка Коронавирус 1, подмярка Коронавирус 2, подмярка COVID3. Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. На събитието изказвания направиха и представители на браншови организации в бранш " Земеделие ".

" Нашето предложение беше за 25% национално съфинансиране, тъй че общият бюджет да е 120 млн. лева, само че на финала на утвърдената нотификация националното съфинансиране беше утвърдено на 15% или общият бюджет става 106 млн. лева ", заключи земеделският министър.

Тя напомни, че по самодейност на България за първи път бе изменен финално в Екологичен потенциал с гласоподаване Регламент 1305, който даде право на страните-членки да създадат изменение на стратегиите си за развиване на селските региони и да поддържат бранша за загуби от COVID-19.

" България беше инициаторката на разнообразни стадии от този спор, обединихме други страни членки и най-после това се увенча с триумф ", сподели Танева.

Мярка Коронавирус, подмярка Коронавирус 1 и подмярка Коронавирус 2 ще бъдат отворени на 19 август. Приемът по тях ще продължи до 21 септември. Тогава изтича и крайният период за приемането на заявките за поддръжка от използването на отстъпката от акциза на горивата.

" Планираме да се разплатим преди 16 октомври, тъй като това е датата, на която стартират заплащанията на земеделските стопани на нормалните и познати за тях всяка година ограничения за поддръжка ", добави Танева.

Министърът съобщи, че са се възползвали и от опцията да трансферират 70 млн. евро от програмата за развиване на селските региони от бюджета й за 2021 година към първи дирек или към директните заплащания.

Бенефициентите по обвързаната поддръжка " Плодове и зеленчуци " ще получат най-малко с 12% по-високи ставки. Това е минималният предел нарастване, действителният ще стане ясно след привършване на инспекциите ", сподели още Десислава Танева.

" Схемата за единно заплащане на повърхност или най-масовата мярка, нарастването на бюджета и от това прекачване е с най-малко 9% ", добави министърката. Тя посочи, че нарастване по това прекачване няма да получат само 4 посоки, най-много за животните, които са с достигнати количествени предели и по правилник това нарастване не може да им бъде предоставено.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР