"Българските затвори не са място, където човек става по-добър, а

...
"Българските затвори не са място, където човек става по-добър, а
Коментари Харесай

Сгазилата с 99 км/ч полицай Лерца моли съда за пощада, за да гледа сина си

"Българските затвори не са място, където човек става по-добър, а оскотява ". Това съобщи юрист Марин Марковски, бранител на бизнесдамата Катя Лерца, която на 13 май м.г. прегази на бул. "Санкт Петербург " в Пловдив катаджията Делян Палазов. Той издъхна на място, като остави вдовица и две деца сираци - на 6 и 13 година На 5 януари 2018-а Пловдивският областен съд постанови присъда от 2 година и 4 месеца затвор за Катя Лерца и 4 година лишаване на шофьорската ѝ брошура.
"Жената е шокирана, обжалвахме присъдата, защото е несправедлива. Настояваме за условно наказване ", добави юрист Марковски.

Процесът против шофьорката на първата инстанция завърши в един ден. Залата в окръжния съд тогава бе цялостна с близки на починалия пътен служител на реда и родственици на Лерца. Тя призна обстоятелствата от обвинителния акт и процесът протече по съкратения ред, при който се планува понижаване на наказването с 1/3. Разпитана бе единствено една свидетелка.

"Катя има 19-годишен наследник от неудачен брак, за който се грижи, защото е незает. Отглежда сама и момченце на 5 година от друга връзка. Няма на кого да разчита. Майка ѝ е стара и хронично болна ", изясни съседката на Лерца - Ани Стойкова.

Тя я разказа като виновна и работлива, уважавана от хората в квартала си. Въртяла малък бизнес, с цел да изхранва фамилията си. Според направената психическа оценка, показана на делото, подсъдимата била в положение на посттравматичен стрес след произшествието.

"Съжалявам за трагичната гибел на Делян Палазов. И аз съм родител с две деца. Както отгледах едното, по този начин желая и другото ", сподели самата Лерца.

Прокурор Стефани Черешарова дефинира разкаянието ѝ като неискрено. По думите ѝ шофьорката не зачитала законите в страната, защото по-малко от месец след произшествието още веднъж седнала зад кормилото макар постановлението на държавното обвиняване за лишаване на книжката ѝ.

На 22 юни м.г. Лерца бе хваната да кара из Пловдив. Тогава от държавното обвиняване обясниха, че в КАТ не били задействали процедурата. По тази причина бизнесдамата се отърва с санкция.

"Лерца е с 10 година стаж като водач. Глобявана е два пъти с фиш и 4 пъти - с разпореждане. На 13 май м.г. тя е погазила жестоко до цинизъм правилника за придвижване по пътищата. Карала е джипа си "Киа Спортидж " с 99 км/ч по един от най-оживените булеварди на града ", съобщи прокурор Черешарова.

Тя акцентира, че шофьорката не е имала някаква житейска причина, с цел да бърза. Пътувала с другарка, отивали да пазарят дружно в огромен хипермаркет. Двете били в положително въодушевление, слушали мощна музика.

В съботния ден в парк "Лаута ", където минава бул. "Санкт Петербург ", се е провеждал национален събор. Заради хубавото време там се събрали стотици пловдивчани. 36-годишният катаджия Делян Палазов и негови сътрудници били ангажирани с контролиране на трафика.

Полицаят спрял за инспекция камион "Ивеко " и таман проверявал документите на лидера му, когато забелязал, че по "Санкт Петербург " се задават няколко автомобила с висока скорост. Първият бил "Мицубиши ", а след него джипът на Лерца. Палазов излязъл напред и вдигнал стоппалка. Колата пред бизнесдамата почнала да понижава. Лерца се движела на близка отдалеченост и вместо също да предприеме екстрено прекъсване, минала в междинното платно. Там блъснала катаджията.

Успяла да закове джипа едвам след 30 метра. "Експертизата е безапелационна, че в случай че се е движела със 77 км/ч, е можела да предотврати случая. Атмосферните условия са били положителни, а пътят - трилентов, без неравности ", съобщи прокурор Стефани Черешарова.

За околните на починалия катаджия припомнянето на детайлностите от съдбовния ден в съда бе трудно. Възрастният татко на служителя на реда - Куман Палазов, трепереше. Със брачната половинка си Мария са частни обвинители по делото, само че тя не присъстваше в залата.

Роднини обясниха, че майката няма сили да претърпява за следващ път кошмара. "Искам високо наказване за Лерца. Не мога да я скърбя ", съумя да каже единствено Куман Палазов. Жената на Делян Палазов се разплака, когато описваше какъв грижлив татко е бил.

"Много го обичаме. Нека тази, която унищожи живота ни, заплати цената ", сподели Делка Палазова. Нейна родственик описа, че 6-годишният наследник на катаджията не можел да заспива и всяка вечер търсел баща си.

Малкият Кристиян и кака му Мария участваха в националния митинг против войната по пътищата, който се организира на 19 юли м.г. Двете деца застанаха безмълвно на лобното място на татко си. Момченцето държеше негов портрет, а сестра му афиш с апел за обективни санкции на убийците зад кормилата. Майка им Делка Палазова направи тогава сърце от запалени свещи, в средата на което сложи фотография на брачна половинка си.

"Твърдя, че е налице съпричинителство от страна на Делян Палазов за вредоносния резултат от произшествието. Той е нарушил директива на Министерство на вътрешните работи, съгласно която при осъществяване на инспекция се не разрешава излизане на служителя на реда на пътното платно. Загиналият е минал в междинната лента, където е блъснат от Лерца ", пледира юрист Марин Марковски.

Според него Палазов даже показал "доза непрофесионализъм ". От държавното обвиняване са безапелационни, че съпричинителство няма. "Експертите са изяснили този въпрос. Заключението им е, че случаят е настъпил, защото Лерца е нарушила Закона за придвижване по пътищата и не е реагирала навреме ", съобщи прокурор Черешарова.

Адвокат Вихър Найденов, който съставлява фамилията на Делян Палазов, поддържа същата теза. По думите му катаджията изцяло правомерно е подхванал прекъсването на мицубишито пред джипа на Лерца. Вдигнал е стоппалка, а бизнесдамата е имала видимост и в случай че е карала със законосъобразна скорост, е можела да спре, пише  "24 часа ".

"Деянието ѝ е с висока степен на социална заплаха, а тя със своето държание не демонстрира никакво разкайване. Не усеща тежестта на осъщественото от нея ", уточни Найденов.

Близките на Палазов бяха възмутени, че и на разпоредителното съвещание, и на самия развой Катя Лерца се появяваше, обградена от млади яки мъже, които не даваха никой да се приближи до нея.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР