Българските власти взеха това решение поради информация за криминално дело

...
Българските власти взеха това решение поради информация за криминално дело
Коментари Харесай

Основателят на Yota остана без българско гражданство

Българските управляващи взеха това решение заради информация за престъпно дело отпреди 20 години.
Основателят на компанията Yota Devices Сергей Адониев бе лишен от българско поданство. Информацията е на Reuters, който цитира българското министерство на правораздаването. Адониев е получил български паспорт през 2008 година и бе лишен от българско поданство още през месец май предходната година, откакто българските управляващи получиха информация за неоправдателна присъда в Съединени американски щати отпреди 20 години. Информацията бе оповестена от медиите едвам в този момент – на 21 януари.

Тези данни са от 1998 година, когато Адониев е лежал 30 месеца в американски затвор. Той попада в листата с търсените от Интерпол лица още през 1995 година по молба от страна на Казахстан, заподозрял Адониев в предоставяне на подкупи на висшите служители на страната, с цел да получи позволение за доставката на 25 000 тона кубинска захар.

Обвиненията по това дело бяха в последна сметка снети, само че предприемачът въпреки всичко влезе в пандиза, тъй като американските управляващи разкриха, че записаната от него компания в Съединени американски щати MCW Enterprises нарушава закона от 1960 година за търговия с Куба. Освен в нарушаване на ембаргото, Адониев бе упрекнат в пране на пари и шикалкавене с потреблението на електронни средства за връзка. Тогава той се призна за отговорен в част от обвиняванията, като отхвърли да е давал подкупи на служителите. Освен на 30 месеца затвор, Адониев бе наказан да заплати и санкция в размер от $4 милиона.

Адониев и неговият бизнес сътрудник Алберт Авдолян имат фонда Telconet Capital, измежду активите на който са 34,9% от производителя на смарт телефони Yota Devices . Адониев е създател и на мобилния оператор Скартел – бранд на Yota, който в този момент принадлежи на Мегафон. Интересно е, че предходната година Адониев бе един от спонсорите на президентската акция на Ксения Собчак.

За да се получи „ българско поданство против вложения “ е належащо да се влага към 1 милион евро в държавни скъпи бумаги, в акции или доверителни сметки. Българските „златни паспорти“ са много известни измежду руснаците. Организацията „Антикорупционен фонд“ заяви, че през последните 10 години България е издала 225 „златни паспорта“ против вложения, като 125 от тях са на руснаци.

Българската стратегия за предоставяне на поданство против вложения бе подложена на критика от страна на Еврокомисията. Основната рецензия бе, че българските управляващи, сходно на управляващите на Кипър и Малта, незадоволително деликатно ревизират източниците на капитали на въпросните вложители.

Що се отнася до Yota Devices и упованията да показа на пазара смарт телефона YotaPhone 3, всичко спря към 2017-2018 години, когато по-голямата част от компанията бе закупена от китайски вложители. Да си напомним, че YotaPhone е един от първите смарт телефони с два екрана – общоприет на лицевата страна и втори екран на гърба, употребяващ електронно мастило.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР