Българските власти все още изчакват, за да евакуират сънародниците ни

...
Българските власти все още изчакват, за да евакуират сънародниците ни
Коментари Харесай

Трудното спасение: Сънародниците ни в Харков, Киев и Одеса очакват да бъдат евакуирани


Българските управляващи към момента изчакват, с цел да изтеглят сънародниците ни от Киев.

77 души са тръгнали за България от Одеса. 50 българи пък са блокирани в Москва поради затвореното въздушно пространство.

От ситуационния център в Министерството на външните работи споделиха, че двата рейса, които би трябвало да изтеглят сънародниците ни от Киев, чакат отвън столицата. Българите ще получат сигнал по кое време могат да тръгнат.

„ Изчакваме безвреден кулоар, който при анулация на комендантския час да бъде употребен неотложно за евакуация на българите “, съобщи Теодора Генчовска, министър на външните работи.

В Харков, където съветски войски са влезнали тази нощ, е Михаил Станчев - професор в Харковския университет и някогашен краткотрайно ръководещ украинското посолство в България.

" Цяла нощ вървяха боевете, чуваха се изстрели и бомбардировки. Аз съм в южната страна, те са главно в северната страна. Докато чаках да ме включите, се чуха гърмежи в близост ", описа проф. Михаил Станчев.

Таня Станева споделя за удар по детска болница в Киев, при който има жертви деца. Около нея има и хора, нуждаещи се от лекарска помощ.

„ Имаме дори жена, която е онкоболна и доста я боли всичко. Тя пристигна в Киев да се оперира и остана тук. Ние търсихме мощни обезболяващи. Това е като да търсиш богатство, тъй като аптеките са затворени, чакахме доста дълго на опашка ", споделя Станева.

Треньорът по тенис Васил Младенов също към момента е блокиран в Киев. Той продължава да се намира в хотел в украинската столица.

" Чуваха се бомби и гърмежи, комплицирано се спи в такава конюнктура. Надявам се напълно скоро да дремя в леглото си в България “, споделя Младенов.

Три рейса с българи и украинци от Одеса дойдоха през днешния ден у нас през пункта на Дуранкулак.

От външното ни министерство обявиха, че ще опитат да изтеглят и българите от Харков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР