Българските власти и компании не трябва да предприемат прекалено агресивни

...
Българските власти и компании не трябва да предприемат прекалено агресивни
Коментари Харесай

Васил Велев: България рискува да си вкара автогол заради коронавируса

Българските управляващи и компании не би трябвало да подхващат прекомерно нападателни ограничения против към този момент публично записания в страната ковид Covid-19, защото ще се реализира резултатът на бумеранга и ще бъде нанесен сериозен удар върху българската стопанска система.

Това изясни за Economic.bg ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който също по този начин е изпълнителен шеф на „ Стара планина холд “.

„ Не е целесъобразно да се афишират всеобщи карантини или несъблюдение на контракти заради „ форсмажорни условия “, тъй като в случай че има доказани поръчки за месеци напред към съществени, стратегически сътрудници, едно такова държание на българските компании би довело до загуба на клиентите им.

Това от своя страна би довело до утежняване на икономическите резултати, на приходите на хората “, изясни Велев и заключи: „ Коронавирусът пристигна и ще си отиде, само че в случай че заради безразсъдно държание на българските компании клиентите им си тръгнат, намирането на други няма да е бързо и елементарно “.

Според ръководителя на АИКБ предприятията в страната освен не би трябвало да стопират или понижават работа, само че и да се стремят към изключителни поръчки, въвеждане на гъвкаво работно време, сумирано пресмятане на отработените часове, тъй че да се създаде в допълнение, с цел да се задоволят потребностите на локалния пазар.

"Сега е значимо да се осъзнае какъв брой е значим вътрешният български пазар, както и че някои стопански браншове до момента са били незаслужено подценявани ", счита Велев. Причината е, че локалните предприятия към този момент се сблъскват с проблеми с вноса и износа поради по-трудното намиране на запаси на интернационалните пазари и прибягването до по-скъпи други възможности.

„ Определено има усложнения с вноса. В бранша на битовата химия и козметика се постанова да се търсят заместители на някои първични материали, които са изчерпани сега. Това води до оскъпяване на продукцията. Освен това, когато има ексклузивен труд, който е по-скъпо заплатен, също има повишаване на продуктите за крайните клиенти “, изясни предприемачът.

Той акцентира, че занапред следва да има проблеми с износа от България, защото Италия и съответно най-богатата северна част на страната е вторият ни максимален търговски сътрудник след Германия.

„ Докато в началото най-големият проблем за интернационалната стопанска система произтичаше от Китай, то през днешния ден там към този момент повече хора оздравяват, в сравнение с се разболяват, до момента в който за Западна Европа, която ни визира надалеч по-пряко, проблемите занапред стартират.

Това значително ще повлияе освен на износа ни, само че и на вноса към нас, защото стокообменът с Италия да вземем за пример е съвсем подравнен – почти колкото внасяме от там, толкоз и изнасяме към тях “, разяснява Велев.

Според него в България към този момент проблеми с аутсорсинг фирмите, които са мощно подвластни от задграничните си компании майки и тяхното положение, към този момент не се чакат, само че други браншове към този момент изпитват съществени проблеми. Такива са туризмът, хотелиерството и ресторантьорството.

Трябва съществено да се мисли по какъв начин да не зародят огромни компликации и за индустриалните предприятия, при които просто е невероятно хората да работят под карантина и по тази причина са принудени да са всички на едно място. Конкретно за своите предприятия Велев изясни, че до момента не е обявявана карантина и че към този момент не се възнамерява такова нещо. Вместо това са затегнати хигиеничните условия и са въведени нови такива.

Като цяло за интернационалната стопанска система ръководителят на шефът на „ Стара планина холд “ счита, че за извлечени най-малко две поучения. Едната е, че отсега нататък страните не би трябвало да разчитат толкоз доста, колкото до момента, на „ фабриката на света “ Китай, а да се стремят да задоволяват сами потребността си от базови артикули.

От там произтича и втората поука – че отсега нататък повече не би трябвало да се подценяват някои браншове като текстилен, козметичен, фармацевтичен и така нататък „ Досега постоянно IT секторът беше издиган в нещо като фетиш, само че в този момент се вижда, че хората не могат да употребяват софтуерни решения против болестта “, изясни Васил Велев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР