Българските власти бяха призовани да проведат задълбочените реформи в областта

...
Българските власти бяха призовани да проведат задълбочените реформи в областта
Коментари Харесай

Адв. Е. Георгиев: Липсата на срокове за еврозоната и обвързването на членството с правосъдието е ясен сигнал

Българските управляващи бяха призовани да проведат задълбочените промени в региона на правосъдната промяна, битката против корупцията и проведената престъпност, залегнали в Механизма за съдействие и инспекция, в името на стабилността и целостта на финансовата система.
Това е сигнал, че мониторинговите отчети в никакъв случай не са губили своята новост, макар че последният е звучал позитивно поради европредседателството. Това съобщи адв. Емил Георгиев.

Ето какво написа в него: „ Изискванията, които са ориентирани към присъединяване на България в Банковия съюз, са релативно нови - от няколко години. На нас се пада достойнството да преминем като първа страна през тях, защото желанието ни да се присъединим към еврото минава през желанието на Еврогрупата да участваме и в Банковия съюз. В това отношение би трябвало да си напомним отчета на ЕЦБ от май, в който се видя доста ясно, че българското законодателство не подхожда на всички условия за самостоятелност на Българска народна банка и други детайли, които бяха посочени в отчета, заради което това ще се трансформира в аршин за бъдещото ни оценяване. Темата за правораздаването продължава да бъде на дневен ред, защото правораздаването ще подсигурява, че каквито и правила да приемем, към каквото и законодателство да се присъединим, ще би трябвало да има някой, който да го ползва. Нека да не забравяме, че във финансово отношение КТБ не се случи поради неприятно законодателство, а поради неприятно правоприлагане “.

Според юрист Георгиев това значи, че механизмът за съдействие и инспекция „ ще продължава да живее своя живот “. Правилата в него ще важат и за старите демокрации, в които правораздаването е доста много по-близко до безукорното, разяснява още той пред БНР.

„ В този смисъл няма да бъдат оправдани упованията нито на основния прокурор, нито на групата от български евродепутати, които в действителност доста мощно лобират в тенденция изтриване на присъединяване на България в механизма за инспекция и съдействие “.

„ Малките крачки напред, които се случиха у нас, станаха с помощта на отчасти осъществяване на рекомендации “, безапелационен е юристът

Обвързването на европейското финансиране и правораздаването би трябвало да бъде задоволително мотивиращо за осъществяване на промени, счита той.

„ Според мен най-ясното обръщение е, че няма закрепени периоди, че инспекциите и механизмите ще работят, до момента в който се появи някакъв забележим прогрес. Това е доста ясно обръщение сега към ръководещите българската политика ", уточни Теоргиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР