Българските “въздушни куриери, заподозрени в наркотрафик, са локализирани в Португалия

...
Българските “въздушни куриери, заподозрени в наркотрафик, са локализирани в Португалия
Коментари Харесай

Българските “въздушни куриери”, заподозрени в наркотрафик, са локализирани в Португалия

Българските “въздушни куриери ”, обвинени в наркотрафик, са локализирани в Португалия през 2021 година. Още тогава правоохранителните органи на иберийската страна демонстрират интерес към юридическите лица – притежатели на два самолета, които са кацнали без позволение в страната.

Дълго време по проблема с “въздушни куриери ” няма никакво развиване, само че напълно неотдавна прокуратурата разгласи, че търси двама души във връзка със “самолета призрак ”, който кацна безметежно сред Търговище и Шумен, откакто прекоси половин Европа.

Българските “въздушни куриери ”, обвинени в наркотрафик

До преди да стане ясно, че прокуратурата търси лица, чиято идентичност не желае да разкрие, беше ясно, че се водят две обособени следствени каузи по отношение на два случая със самолети, които бяха регистрирани в последните години.

Едното е във връзка със самолета призрак – Piper PA-23-250 Aztec от началото на месец юни 2022 година, който прекоси 6-7 европейски страни с двама души на борда си. Летателното средство тръгвайки от Литва, преминавайки през Полша, Словакия, Унгария и Румъния, с цел да кацне във Видин и след това да бъде изоставено сред Шумен и Търговище.

Според източници близки до следствието, ниско летящото “возило ” е разтоварило скъпия си товар точно във Видин.

Другият случай е във връзка със самолетна злополука край софийското село Мирково от август 2021 година Тогава самолета се заплете в електрическата мрежа при невисок полет “под радарите ”.

След случая управляващите оповестиха, че двамта потърпевши при злополуката са разследвани или съдени за наркопрестъпления. За единият е публично доказано, че фамилията му е от Мирково. Източници на BIRD разкриха, че и двамата мъже, които са се намирали на борда на авариралото летателно средство са свързани със село Мирково.

Единият от тях, Слави, в не толкоз далечното минало е бил апетитен за “лейтенант ” на Димитър Димитров – Маймуняка. Последния остана в историята като един от създателите на ВИС 2 и доста непосредствен до братята Илиеви, преди да бъде премахнат през 2002 година след бомбен атентат. В региона Слави бил добре позната на органите на реда.

Майка му работела в Главната дирекция – Полиция при започване на прехода. Вероятно след гибелта на Маймуняка въпросния Слави отпътувал за Испания. Твърди се, че обитавал в пандиза там, където завързал съществени контакти в проведената престъпност.

Преди няколко години Слави се завърнал от Испания и заживял в Мирково. В злополуката компания му правел мъж прочут под прякорите Малкия Джинкин или Джинката.Става дума за Мирослав Атанасов Малеев. За него се твърди, че е изтърпял наказване в гръцки затвор.

След самолетната злополука други двама души с АТВ също катастрофираха, падайки в бездна, евентуално при опит да открият падналия аероплан или с цел да спасят изхвърления от него товар. При злополуката един от двамата “оператори ” на АТВ-то умря. Той също е от Мирково. За него се знае, че майка му е общински чиновник там.

В двата случая има данни за повтарящи се лица, което навежда проверяващите на хипотезата, че те са резултат от дейностите на една незаконна група, ангажирана с трафик на опиати.

Подозренията са, че групата прави “чартъри ”, като най-вече придвижва синтетични опиати и канабис. Информираните източници настояват, че дрогата лети през цяла Европа и освен. Преди към две години турските управляващи записаха няколко случаи на “доставки по въздуха ” от България към Турция на “синтетика ”.

Детайл, който не е прочут за необятната аудитория е, че няколко дребни самолета на български компании са засечени при нерегламентирани полети до Португалия. Оказва се, че българските жители, регистрирани от португалците по отношение на нерегламентираните полети се “появяват ” и в историята със самолета “фантом ”.

Летателно средство, изоставено сред Шумен и Търговище, съгласно източници на BIRD е благосъстоятелност на “Шпил-Кей ” ЕООД. Фирмата е записана на адрес гр. София, ул. Хризантема 18-20. На същия адрес е записана и “Гоумакс ” ЕООД. “Шпил-Кей ” е учредена през 2016 година от Таня Георгиева Парашева – Павлова. Впоследствие, през 2020, като притежател тя е сменена от Ангел Кирилов Димитров.

През 2021 година притежател става Валери Любенов Иванов. Властите в Португалия са открили, че същата компания е била притежател на дребен аероплан, който евентуално е обвързван с трафик на опиати. В началото на 2021 година два самолета са кацнали в Португалия на частен терен. Другият аероплан е бил благосъстоятелност на “Миракос Трейд ” ЕООД, учредена през 2020 година и записана в София, на Денкоглу 38, Ет. 2, ап. 5.

Нито една от компаниите, които са купили самолетите, не е получила позволение за полети към Португалия. Самолетите са се приземили на 25.02.2021 година на Quinta do Monte da Saude в гр. Benavente, Португалия. Там по случая би следвало да работи Judicial Police National Drugs Unit. Самолетите са марка Piper, модел Cherokee 6. С регистрационни номера G-NEAL и SE-GDV.

Повечето от притежателите на юридическите лица, притежаващи летателните средства носят белези на “сламени хора ”. Към днешна дата те са притежатели на компании с огромни отговорности към Национална агенция за приходите.

Ключова в тази история е фигурата на Димитър Любенов Димитров. Мъжът е обвързван със задлъжнялата съгласно регистрите “Коин фактори ” ЕООД. За малко е бил притежател в сдружението, само че със съдружника си трансферират дяловете си на Александрина Ангелова. Димитров взе участие и в няколко заличени сдружения. Той е апетитен за лицето, което сякаш инцидентно снабдил с гориво “самолета призрак ”- Piper PA-23-250 Aztec в Унгария.

Мъжът е открит от унгарските служители на реда. Обяснил им, че е тръгнал да си търси работа в Германия, само че се заблудил е попаднал в Полша. Тръгнал да се връща у нас и някакъв човек на негоден български език го помолил против 100 евро да му откара 2 туби бензин за летището в Унгария. Димитров напуща България на 02.06.2022 година едновременно със Светослав Николаев Станчев. Последният също не е чужд за правоохранителните органи.

Той е кацнал с един от “българските ” самолети в Португалия през февруари 2021. Димитров минава границата с кола, а Станчев като пешеходец, само че след това евентуално не престават дружно.

Като уредници на схемата със самолетите се спрягат двама братя от Стара Загора с районен охраняем бизнес. В предишното те са посочени за близки до починалия Антон Петров – Хамстера. От друга страна в България действат най-малко още две групи със подобен предмет на деяние.

Едната от тези групи прекрава “ценни колета ” с хеликоптер, другата е профилирана в транспорт на хероин от Турция с дрон. Тя беше настояща преди няколко години.

Източник: bird

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Крими & Темида.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР