Българските туристи са похарчили около 500 милиона лева в Гърция

...
Българските туристи са похарчили около 500 милиона лева в Гърция
Коментари Харесай

Българите са похарчили 500 млн. лв. в Гърция през миналата година

Българските туристи са похарчили към 500 милиона лв. в Гърция през предходната 2019 година. Това демонстрира изследване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE), оповестява Bulgaria on Air.

Общо туристите от България, Румъния и Сърбия са похарчили близо 1 милиард евро в Гърция в границите на предходната година. Важно конкретизиране тук е, че в статистиката влизат туристите, употребявали персонален превоз.

От този 1 милиард евро максимален е делът на румънците, които са генерирали 354 милиона евро в стопанската система на южната ни съседка. Сърбия е на второ място с съвсем 300 милиона евро, а България е на трето с 282 милиона евро.

След това в статистиката се подреждат албанците, които са похарчили 200 милиона евро в Гърция; турските туристи, оставили 171 милиона евро; и тези от Македония, които са похарчили 114 милиона евро.

Изследването обгръща приноса на визитите в южната ни съседка от задгранични туристи, които са употребявали персонален автомобил за почивките си през 2019 година. Общият принос към стопанската система на Гърция от тези гости възлиза на към 1,8 милиарда евро, в това число 9,6 милиона визити и близо 40 милиона нощувки. Това е равностойно на над 30% от общите визити в страната, над 16% от всички нощувки и 10% от приходите през годината в страната.

Гърция разчита мощно на туристите от прилежащите й страни основно поради лесния достъп, чувството за сигурност и самостоятелност при визитите с персонални транспортни средства. Ето за какво страната бързаше да отвори границите си с облекчаването на ограниченията против ковид и да даде подтик на туризма, който съставлява 18% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Междувременно проектът на държавното управление е да популяризира страната като по-безопасна дестинация за задграничните туристи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР