Българските тамплиери честваха 10-та годишнина от признаването на Велик Приорат

...
Българските тамплиери честваха 10-та годишнина от признаването на Велик Приорат
Коментари Харесай

Българските тамплиери приеха петима македонци

Българските тамплиери честваха 10-та годишнина от признаването на Велик Приорат България за пълновръстен член на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим. За знаковия си празник избраха Шумен, градът сред двете първи столици Плиска и Велики Преслав. 120 Дами и Рицари от цялата страна шестваха със флагове край меча на Хан Аспарух в мемориалния комплекс “Създатели на българската страна ” точно на 18 август и организираха своя обреден Събор. Точно за два часа от 19 до 21 часа мястото под най-голямата за Балканите мозайка-триптих под намерено небе, отдадена на руните, глаголицата и кирилицата, се трансформира в съборна зала за тамплиерите. Тържествената гала започва с отдаване респект на тамплиерски знамена, меч и “Отче наш ”. Ритуалът се трансформира в атракция за шуменци и гостите на града. Той бе отворен за всички, които желаят да се допрян до рицарското тайнството, да чуят годишната Голяма Тамплиерска Благословия, само че под едно изискване – да останат до финала на святото място, откакто към този момент е прозвучала молитвата “Отче наш ”.
 08-9  08-2  08-1  08-4  08-3
“В рамките на 10 година Великият Приорат България набъбна до 500 души Рицари и Дами. Освен тях има подготвителна степен – Постуланти, които за година, две, три стажуват и взаимно се потвърждават ”, описа преди тържествената гала Великият Приор Негово Превъзходителство ген.м-р /о.р./ акад.Румен Ралчев. Българският приорат е най-големият в Европа и втори в света след този в Съединени американски щати, където членуват 2 000 души. Но не броят на членовете е е значителен, а “работата, с цел да се обединят напъните на християни, които желаят да дадат малко време и средства за одобряване на християнската концепция като цяло ”, безапелационен е акад.Ралчев. По думите му, необикновено е възприятието, когато се обърнеш обратно и осъзнаеш, че в една дребна България има толкоз почтени поддръжници на благородната концепция и то доста устойчиви за основаване на витална конструкция.

Разказва, че постоянно ги търсят хора, надъхани от филми и романи. “Мислят, че през целия ден се дуелираме с мечове, чертаем проекти за нов кръстоносен поход… Дебело наблягам, че главните цели на Ордена на рицарите тамплирери е единство сред християнските църкви ”. Много значимо е и прехвърлянето на мостове към други вероизповедния, както и непрекъснатото подкрепяне на християни в неволя. Българските тамплиери са и горди основатели на Великите Приорати в Русия и Украйна, а на ритуалния си Събор в събота одобриха в своите редици петима македонци – трима заслужили степен Рицар и двама Постуланти. Така българите ще слагат основите на тамплиерството и в Македония. “На 15 септември ще бъдем в Скопие и ще приемем още по-голяма група претенденти ”, описа акад.Ралчев. Прогнозира, че до 2 година македонците също ще имат собствен Велик Приорат.

Архитектът Антон Кайтази бе един от тримата новопостветени Рицари и призна, че е огромна чест, само че и отговорност да бъдат дребните рожби на Велик Приорат България, ще се учат от неговите братя и сестри. “Имаме предпочитание да реализираме това, което българите са постигнали. Започваме и се надяваме да сме почтени, а един ден, като станем огромен приорат, българските тамплиери да се гордеят с нас. Ще работим дружно за задачите на Ордена на Тамплиерите в света ”, даде обещание Кайтази.

Македонците има какво да научат от българските тамплиери. Само шуменската организация “Цар Симеон I Велики ”, която е с по-малко от 2 година история, за година е направила 3 000 евро персонални дарения за лекуване на нуждаещи се и за стипендии на студенти, споделя командерът й проф. Иван Цонев.

Тамплиерите не стопират да оказват помощ на хора в неволя – наводнените в кв. ”Аспарухово ” и потърпевшите от жп.катастрофата в Хитрино са част от образците. По линия на здравните каси в Австрия и Герамния годишно у нас се разпределя един ТИР с здравна инсталация, обзавеждане и консумативи за лечебни заведения. До в този момент помощта е била за здравни заведения в Разград, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик, Елин Пелин и София. Стипендии за деца гении се отпускат посредством два състезанието – за рисунка “Рицарят в мен ” и за есе или стихотворение “Рицарска постъпка ”. По 10 000 възпитаници се надпреварват с произведения всяка година. 42 книги са издадени от тамплиерите у нас и измежду тях са шедьоврите “Българи светци ” и “Царството на славяните ”. Още две ще видят бял свят до края на юбилейната година.

2018-та е знаменателна за тамплиерите. Влизат в ново начало тъкмо в годината на Луната, а българският тамплиерски празник съответствува с навършване на 900-та годишнина от основаването на Ордена. Това напомни топастроложката Светлана Тилкова-Алена, която е измежду дотойните Дами на Ордена у нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР