Българските студенти са креативни хора, изпълнени с идеи. НАСА отдавна

...
Българските студенти са креативни хора, изпълнени с идеи. НАСА отдавна
Коментари Харесай

Дейвид Грийн от НАСА: Българските студенти са пълни с идеи

Българските студенти са изобретателни хора, изпълнени с хрумвания. НАСА от дълго време си сътрудничи с българските научни институции. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Дейвид Грийн, който е отпред е отпред на отдела за понижаване на риска от бедствия и резистентност в НАСА

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с него:

БГНЕС: Добре пристигнал в България! Как България може да помогне в плановете на НАСА?

Д-р Дейвид Грийн: Благодаря Ви за опцията да съм тук. Това е страхотна опция за НАСА. Нашето съдействие с институти и университети тук продължава към този момент доста години. Установили сме дълготрайни връзки със студентите и с университетската общественост тук. Това е още една крачка напред към построяването на още по-силно съдействие в региона на науката и технологиите.

БГНЕС: Какво съставлява надпреварата NASA International Space Apps Chall?

Д-р Дейвид Грийн: Програмата тук се назовава „ Предизвикателството на космоса “. Това е самодейност на НАСА за над 200 университета в 80 разнообразни страни. В София има четири института, с които работим. Всеки път има към 50 студенти, с които работим. Това са млади и изобретателни хора, цялостни с хрумвания, които употребяват нашата база данни, която е безвъзмездна и имат достъп до информация и наблюдения, направени освен на земята, само че и в космоса. С тяхна помощ основават приложения за решаването на разнообразни проблеми.

Технологичният маратон (известен още като хакатон) е наличен за студенти, възпитаници, експерти, без възрастови граници. Екипите са до 5 души, които вземат участие в планове с повече от едно решение “.

Целта е в границите на два дни тимовете да предложат софтуерни решения и приложения с отворен код, които да са на равнище идея, първообраз или приключено решение за пазарна реализация. 400 решения отиват на идващ стадий от хакатона. От тях ще отпаднат до 25. На финала остават 5, които ще бъдат показани във Флорида.

БГНЕС: Какви благоприятни условия предлага НАСА на студентите?

Д-р Дейвид Грийн: НАСА постоянно е отворена към нововъведенията и окуражава идващото потомство откриватели – без значение дали желаят да изследват Земята или космоса. Работим с инженери, софтуерни разработчици – с всички, които имат нови хрумвания и НАСА ги предизвиква да работят дружно – на локално равнище, на интернационално равнище.

Насърчаваме взаимната работа с хора, които не се занимават с просвета и с тези, които са тясно профилирани в избрана научна област. Именно това е задачата на НАСА – да събира студентите, инженерите и учените дружно.

БГНЕС: Има ли българи в стратегиите на НАСА?

Д-р Дейвид Грийн: Имаше няколко български учени и инженери в НАСА през последните години, които разработваха галактически технологии и правиха наблюдения на земята. Нашето съдействие продължава и връзките се задълбочават. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР