Българските стартъпи са конкурентоспособни и развиват решения според най-новите глобални

...
Българските стартъпи са конкурентоспособни и развиват решения според най-новите глобални
Коментари Харесай

Близо половината от технологичните стартъпи у нас с иновации на световно ниво


Българските стартъпи са конкурентоспособни и развиват решения съгласно най-новите световни софтуерни трендове, като 47% от тях оферират иновация на международно равнище, което е с 18% повече, в сравнение с предходната година. Това демонстрират данните от единственото национално изследване на новаторския започващ, микро-, дребен и междинен бизнес в България InnovationShip, извършено за четвърта поредна година от стратегия EDIT на MOVE.BG.  В изследването тази година се включиха 233 новаторски микро, дребни, междинни и започващи компании. Анализът на данните бе осъществен от Центъра за моделиране на социално-икономически системи към Софийския университет “Свети Климент Охридски ".

Появата на нова вълна от така наречен дълбокотехнологични стартъпи (deeptech) е друга, уловена от тазгодишното изследване наклонност. 32% от дълбокотехнологичните стартъпи развиват изкуствен интелект и машинно образование, 28% - разбор на огромни масиви данни, а една от всеки пет новаторски компании развиват блокчейн технологии и интернет на нещата (IoT).

57% от фирмите адресират сериозни световни провокации като климатичните промени, обучение за бъдещето, превъзмогването на растящата бездна в цифровото познание и стабилно здраве, което е значима наклонност в света. Броят им е повишен с 12% по отношение на InnovationShip 2018.

Сред главните провокации пред българските новаторски цифрови предприятия е своевременен достъп до финансиране (36%) и квалифицирани специалисти (33%), както и  изчезнала институционална поддръжка (31%), както и елементарен достъп до административни услуги (25%). Прави усещане, че едвам 8% от фирмите показват университетите като източник на новаторско познание, демонстрират данните от InnovationShip 2019. 

“ Проучването InnovationShip 2019 потвърждава последващо равнище на зрялост на българската стартъп екосистема и утвърждава ролята на България като привлекателен център за нововъведения в района. Тази позитивна динамичност може да бъде ускорена, в случай че държавното управление обезпечи профилирана подкрепяща рамка от политики за започващите компании. Нуждата от нея е незабавна, тъй като тъкмо новаторските стартъпи,  са най-виталните стопански играчи и могат да сменят портрета на българската стопанска система от ресурсно основана във високо софтуерна, ” показа Саша Безуханова, създател на MOVE.BG и основател на отворената мрежа за цифрово развиване EDIT.

За поредна година MOVE.BG и организациите от отворената мрежа за цифрово развиване EDIT насочат своите рекомендации за възстановяване на средата, на база годишното си изследване InnovationShip 2019, като измежду тях са възстановяване на правната рамка за стартъпи, понижаване на административната тежест и поощряване на вложенията.

Пълният отчет InnovationShip 2019 може да бъде свален гратис от уеб страницата на EDIT тук. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР