Българските сортове домати значително превъзхождат чуждестранните по вкусови качества и

...
Българските сортове домати значително превъзхождат чуждестранните по вкусови качества и
Коментари Харесай

Българските домати превъзхождат чуждите по вкус и не им отстъпват по добив

Българските сортове домати доста превъзхождат задграничните по вкусови качества и не им отстъпват по рандеман, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор на селскостопанските науки Живко Данаилов. Той е един от най-известните селекционери на домати в България, създател и съавтор е на над 30 сортове и хибриди домати, предпазени със документи в Патентното ведомство на Република в България.

България в международен мащаб е известна освен като една от първите в основаването на хибридни сортове домати, само че и със селекцията на сортове и хибриди с доста положителни вкусови качества на плодовете, които се дължат както на характерните характерности на сортовете, по този начин и на агроклиматичните условия, изясни ученият.

 България е страна с богати обичаи и висококвалифицирани експерти в региона на селекцията на домати. Страната ни е една от първите в света с необятно практическо потребление на хибридни сортове домати и научно проведено хибридно семепроизводство. Тези сортове изцяло удовлетворяват условията на българския консуматор и способстват за възвръщане на обичайния усет и качество на българските домати. Те са добре познати и се търсят от производители и от фенове градинари, заради високата им работливост и вкусови качества " у добавя проф. Данаилов. 

Твърди, че нашите сортове домати са по-пригодни за развъждане навън в изискванията на страната ни и значително превъзхождат задграничните по вкусови качества, не им отстъпват и по рандеман.

" Като цяло, българските сортове се отглеждат най-вече в дребни стопанства и най-вече в фамилни градини и от феновете градинари, главно за лични потребности, заради което продукция от тях рядко се намира на пазарите. По-големите производители и търговците избират непознатите сортове, притежаващи транспортабилни, дълготрайно съхраняващи се плодове, заради което пазарите са наситени с добре изглеждащи на външен тип, само че с незадоволителни вкусови качества домати. В западноевропейските страни безвкусните дълготрайни домати се оферират на по-ниски цени от много години, и то главно в супермаркетите. В по-малките магазини и на пазарите се оферират недълготрайни и доста по-вкусни домати, само че на по-високи цени ", добавя ученият.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР