Българските служби за сигурност с принос в специализирана международна акция

...
Българските служби за сигурност с принос в специализирана международна акция
Коментари Харесай

Българските служби с принос в международна операция на Европол за трафик на хора

Българските служби за сигурност с принос в профилирана интернационална акция под егидата на Европол. Тя носи името „ Съвместни дни за деяние против трафика на хора за трудова употреба в селскостопанския бранш “, извършена сред 16 и 20 септември 2019 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.
От българска страна дейностите се осъществяваха от чиновници на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОБ), Изпълнителна организация „ Главна ревизия на труда “, Национална комисия за битка с трафика на хора, със съдействието на Главна дирекция „ Гранична полиция “.
В интервенцията, ръководена от Франция, участваха правоприлагащи органи от Белгия, България, Кипър, Португалия, Испания и Холандия. На територията на страната ни са били тествани над 200 лица, с рисков профил по повод трафик на хора, и над 10 компании, занимаващи се с набиране на селскостопански служащи. На пътуващите на граничните пунктове се раздаваха превантивни материали, организираха се и беседи с тях. В рамките на тези дни за деяние, бе извършена взаимна интервенция с френските управляващи, в хода на която бяха открити 167 жертви на трафик на хора, за трудова употреба и арестувани четирима причинители /трима български и един френски гражданин/. Иззети са движимости и предмети, които са от голяма важност за делото, разпитани са голям брой очевидци по случая.
По време на Съвместните дни на територията на Европейския съюз (ЕС) са били тествани общо 478 селскостопански обекта, 7372 души и 179 транспортни средства. Установени 37 обвинени лица и 302 евентуални жертви. Съвместните старания доведоха до идентифицирането на 44 обвинени в трафик на хора за трудова употреба, седем от които бяха задържани. Установени са 39 вероятни нови случая на трудова употреба. В 5-дневната интернационална интервенция участваха над 400 чиновници от 7 страни членки.
Селскостопанският бранш е изключително уязвим от употреба на труда. Повечето от уязвимостите са свързани със сезонния темперамент на работата, ниските заплати и затова потреблението на относително нискоквалифицирана работна мощ, идваща нормално от непретенциозен генезис в по-бедните райони.
В множеството случаи служащите се набират за интервала на прибиране на реколтата от техните страни. Компаниите, които наемат сезонни служащи, им дават обещание положителни заплати, превоз и настаняване. Обикновено действителността се оказва доста различна; с ниска или никаква заплата, безчовечен условия на живот, извънредно дълъг работен час и т.н.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР