Българските служби, съвместно с Американския департамент на САЩ и ФБР,

...
Българските служби, съвместно с Американския департамент на САЩ и ФБР,
Коментари Харесай

Интернет платформа, източила милиони, разбиха български и американски служби

Българските служби, взаимно с Американския департамент на Съединени американски щати и ФБР, са взели участие в огромна интервенция по секване на интернет закононарушения в така наречен " дарк нет " . Това заяви на брифинг в Национална следствена работа шефът на НСС Борислав Сарафов.

По думите му закононарушенията са изключителна сложности и са осъществени с досетливост , нанесли са големи финансови вреди на обособени хора и институции в 27 страни. По интервенцията е арестуван към този момент във Флорида единствено канадски жител на име Себастиан Вашон Дежардинс, за който се счита, че е съумял да вземе от жертви в интернет над 27 милиона $. Предстоят и други арести, стана ясно на брифинга.

NetWalker работи от началото на пандемията от ковид, изпраща мейли, които заразяват компютри, откупът е в криптовалута.
 Хакери манипулирали документи за Коронавирус имунизациите в Европейски Съюз, повреждали доверието в тях
Хакери манипулирали документи за Коронавирус имунизациите в Европейски Съюз, повреждали доверието в тях

Вероятно става въпрос за съветски хакери

В интервенцията са взели участие ГДБОП, българския отдел на ФБР в София и в Съединени американски щати, Върховна касационна прокуратура и Национална следствена работа.

Операцията и процесуално-следствените дейности са ръководени от следователя от Национална следствена служба Светослав Илиев и от Цветомир Йосифов, завеждащ отдел " Международен " във ВКП, който е управлявал дейностите с Департамента по правораздаване на Съединени американски щати.

Борислав Сарафов уточни, че българският отдел на ФБР и Национална следствена служба са получили хвалба от Американското министерство на правораздаването.
 Български хакери източили данни за банкови сметки и персонални данни на немски инвеститори
Български хакери източили данни за банкови сметки и персонални данни на немски инвеститори

Финансова информация за стотици милиони...

От своя страна Цветомир Йосифов описа в какво се състои интервенцията и осъществените закононарушения. От думите му стана ясно, че от май месец предходната година във Върховен касационен съд и отдел " Международен " е течала връзка с Департамента на правораздаването на Съединени американски щати и ФБР, като в началото е получена молба за правна помощ, след която са последвали още няколко молби по същия проблем от жертви, които са били по-прецизни. От тях излиза наяве, че се правят закононарушения в " дарк нет ", след което е стартирала обща интервенция на българските и американските служби.

Следовател Светослав Василев изясни, че става дума за незаконна мрежа Net walker - която е добре създадена платформа за кибер рекет. Активно тя е почнала да работи от началото на пандемията от ковид - март 2020 година, когато започва стратегия Run Somewhere против възнаграждение в криптовалута.

Засега са открити над 305 жертви в 27 страни, от които е източена криптовалута за милиони долари.

Механизмът на измамата е следният - програмата Run Somewhere съставлява изпращане на подправени фишинг мейли до жертвите, които с кликване върху мейла заразяват компютъра и софтуера, след което се изпраща писмо с искане за криптовалута за връщане на инфектираните данни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР