Българските служби са участвали в мащабна международна акция срещу финансови

...
Българските служби са участвали в мащабна международна акция срещу финансови
Коментари Харесай

ГДБОП се включи в международна акция срещу „финансовите мулета“ в Интернет

Българските служби са взели участие в огромна интернационална акция против финансови закононарушения в Интернет. Тя е била извършена през ноември месец. Арестувани са 228 души, а близо 5000 души са жертви на престъпната им активност. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

През месец ноември 2019 година, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ към Министерство на вътрешните работи, Специализираната прокуратура и Асоциацията на банките в България участваха в интернационалната интервенция „ Европейска седмица, отдадена на предварителна защита и осъществяване на арести на „ финансови мулета “. Организатори на акцията са Европейският център за битка с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на Европейски Съюз за правосъдно съдействие – Евроджъст, сътрудник е Европейската банкова асоциация.

Международната интервенция за попречване и противопоставяне на финансови закононарушения в Интернет, реализирани посредством „ финансови мулета “, е извършена на територията на 31 страни - Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство, Съединени американски щати и Украйна.

Установени са над 3833 „ финансови мулета “ и 386 души, които са ги набирали, задържани са 228 души. Идентифицирани са най-малко 4700 жертви на закононарушения. Инициираните следствия са 1025, доста от които към момента не са завършили. Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали за докладването на 7520 непозволени преводи , в които са употребявани „ финансови мулета “, предотвратявайки вреди за 12,9 милиона евро.

От страна на българските правоохранителни органи са разпознати 61 „ финансови мулета “ и 44 жертви на незаконната активност. Установени са 39 непозволени транзакции на обща стойност 1 032 238 евро и 326 023 $.-->

Действията, осъществени в интервала 25 - 29 ноември 2019 година, са част от оперативния проект за деяние за 2019 година в подприоритетна област „ Кибератаки “, в границите на новия политически цикъл на Европейски Съюз за битка с тежката и интернационална проведена престъпност (ЕМРАСТ).

„ Финансовите мулета “ са актуален феномен, от който се възползват проведените незаконни групи, занимаващи се с осъществяване на киберпрестъпления с финансов темперамент, за усвояване/изпиране на непозволено трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол, в 90% от случаите на „ финансови мулета “ е имало предшестваща киберпрестъпна активност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР