Българските служби осуетиха терористичен акт. Или по-скоро: осуетиха показно самоубийство,

...
Българските служби осуетиха терористичен акт. Или по-скоро: осуетиха показно самоубийство,
Коментари Харесай

`Обърканото дете` от Пловдив. И другите деца с бомби в главите

Българските служби осуетиха терористичен акт. Или по-скоро: осуетиха показно самоубийство, планувано от 16-годишно момче от Пловдив. Но " бомбата " в главата му си остава. Същото е в главите на доста други гневни деца.
 Снимки и видео от пространствата, в които 16-годишният възпитаник от Пловдив е подготвял атентат  Прокуратурата: Арестуваният за готвен атентат в Пловдив възпитаник е вербуван от ИДИЛ (обновена)
Коментар от Емилия Милчева:

Опитът за (само)взривяване е бил предотвратен с помощта на бащата на момчето, подал сигнал в Държавна организация „ Национална сигурност “. А това, което чу българското общество в целия звук по тематиката, бе не викът за помощ, а думите „ Ислямска страна “ и „ гнет “. Върху това натъртиха от държавното обвиняване, а в допълнение Министерство на вътрешните работи популяризира фотоси на целия боеприпас, събиран от момчето (което не е от семейство на мюсюлмани). Въпреки че заместител основният прокурор Иван Гешев насочи апел детето да се преглежда като жертва, а не като причинител, прокуратурата счете стартирането му от ареста за неточност и настояваше то да бъде държано там в изолираност.

" Объркано дете "

На никого не е било елементарно в сложната възраст на съзряването. Знаем ли какъв брой деца се усещат отхвърлени и безполезни, какъв брой от тях са стаили мощен яд? „ Това е в някаква степен комплицирано дете, на което се надявам да му се окаже помощ “, сподели заместител основният прокурор Иван Гешев. Само че институциите не оказват помощ. Дори и в учебното заведение да има учебен психолог, а такива са назначени единствено в една пета от българските учебни заведения и детски градини, той не разполага с задоволително време и запаси, с цел да работи с всяко яростно и фрустрирано дете. Макар че според напътствията на Министерството на образованието: „ Психологът работи на самостоятелно равнище с детето или ученика в групата или класа, с учителите, с родителите и с цялата институционална общественост, като прави интервенции с фокус върху психологичното здраве на детето или ученика “.

В България има 2 367 учебни заведения и 1 844 детски градини, а психолозите, които работят в тях, са 869. Трудно е да си представим работата на самостоятелно равнище в учебно заведение с над 350 възпитаници, което е прагът, допускащ назначението на психолог или педагогичен консултант. Ако в образователното заведение децата са над 700, психолозите следва да са двама. По-малките учебни заведения и детски градини не могат да си разрешат тези разноски.

" Утре вашите да дойдат в учебно заведение "

Но даже да допуснем, че учебният психолог в действителност си прави работата, а не просто запълва щатната численост, няма по какъв начин да пренебрегнем този въпрос: щом обещано дете има проблеми, значи по всяка възможност проблеми има и в фамилията му. Възможно ли е учебният психолог да работи и със фамилията? Не. Тъй като липсва институционална поддръжка, нормално се работи на правилото „ на следващия ден някой от вашите да пристигна в учебно заведение “. А след това у дома нерядко следва физическо наказване или душевен тормоз над „ виновника “. Родители и учители в България не са в здравословно партньорство, в случай че не би трябвало да се събират „ дарения за учебното заведение “ или пък пари за екскурзия и „ зелено учебно заведение “, което си е в действителност запълване на хотели с безвъзмездна нощувка за учителите-организатори. Опитите на МОН да подкрепи съдействието не са ефикасни.

И още нещо: в случай че едно дете се нуждае от работа с психолог, Националната здравноосигурителна каса не покрива разноските. За родителите това значи, че даже и да виждат странности в държанието на детето си и да се решат да го пратят при психолог, те се нуждаят от много средства - цената за посещаване варира сред 40 и 60 лв.. Да не приказваме, че в доста обитаеми места такива експерти няма.

Същото е и в случай че детето се дрогира - клинична пътека за лекуване на наркозависимости няма, всеки с подобен проблем се лекува дружно с психологично болните в психиатриите, а за множеството родители е непостижимо да заплащат за частни стратегии за детоксикация. Управляващите, които и да са те, постоянно са пренебрегнали казуса с дрогата и безпрепятственото ѝ разпространяване. Подминават с безмълвие апелите на родители и лекари за възнаграждение на лекуването, за обезпечаване на проби за ранна диагностика, за законодателни ограничения, които да регламентират лекуването на малолетни и малолетни при доказване на взаимозависимост.

Плашила вместо решения

16-годишното момче от Пловдив, несъмнено като „ суперинтелигентно " дете от „ елитно учебно заведение “, е станало обект на вербовка от страна на експерти от терористичната организация „ Ислямска страна “. При други негови връстници в България „ бомбата “ в главата е довела до кърваво сборичкване или пък до побой над преподавател поради оценка или най-обикновена забележка. Според прокуратурата, младежът от Пловдив се е радикализирал. Но дали щеше да каже същото, в случай че беше хвърлял камъни по „ гейчетата от прайда “ или се беше присъединил в ученията на паравоенни формирования за отбрана на отечеството от мигранти, а към този момент и от норвежци?

Проявите на експанзия измежду младежите зачестяват, въпреки в България още да не са се случили протести като този в Тотнъм от лятото на 2011, когато английски тийнеджъри с блекбърита, тухли, бутилки и запалителни течности в ръце грабеха и подпалваха коли и квартални магазинчета.

Охулената Стратегия за детето съдържаше потребни насоки и хрумвания за отбрана на детските права, включително и промяна в региона на детското правораздаване, съответни ограничения, свързани с грижа за децата в другите витални цикли на тяхното развиване, както и ратификация на документ на Организация на обединените нации, който би разрешил да се търси отговорност от страната, в случай че не е защитила правата на децата. Но вместо да инициира логичен спор, властта подви опашка пред надигналия се писък и даже не се опита да оспори отявлените неистини за плана.

Нека не се залъгваме

Накрая да кажем и това: прекомерно наивно би било да заявим, че отговорен е интернет - и с това да приключим дебата. Популярното мобилно приложение Telegram, основано от съветския бизнесмен Павел Дуров, се употребява за разнообразни потребни неща, с изключение на за контакти с терористи, какъвто е бил казусът с момчето от Пловдив. Да, в мрежата може да се намерят инструкции по какъв начин да бъде съединено взривно устройство. Но там има и задоволително информации за следствията. Само че в случай че едно дете има „ бомба “ в главата си, тя рано или късно ще се взриви.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР