Българските шофьори са устойчиви на стресиращи ситуации, не са склонни

...
Българските шофьори са устойчиви на стресиращи ситуации, не са склонни
Коментари Харесай

Проучване определи българските шофьори като бдителни и устойчиви на стрес

Българските водачи са устойчиви на стресиращи обстановки, не са склонни да поемат риск и вършат убеден избор, до момента в който карат, с цел да предпазят себе си и пасажерите си. Така ги дефинира задълбочено изследване на " Шел ", обхванало 300 водачи от пет страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

С помощта на гривна, следяща главните витални индикатори, приложение, отчитащо стила на шофиране, полемика с чат-бот след всяко пътешестване и въпросник, в края на проучването, са оценени 51 участници от България. Проследените пътувания от участниците от ЦИЕ са над 3000.

Според разбора на резултатите водачите в България, които възнамеряват пътуването си, изживяват по-малко стрес зад кормилото. Те имат и най-високи резултати по индикатори като " дейно показване " и " гладко пътешестване ". Тези личностни характерности разказват профил на лидер, който съумява да резервира успокоение зад кормилото, без да е прекомерно превъзбуден или подтиснат, идващ дневната си рутина.
 Проучване дефинира българските водачи като бдителни и устойчиви на стрес
© Шел България

Проучването демонстрира, че полските водачи могат да се дефинират като обществени и разговорливи. Те се зареждат с силата на другите, по тази причина харесват да имат спътници в колата. Тяхната грижовна и подкрепяща натура, и съпричастност към останалите - пасажери и участници в придвижването, води до повече задоволство зад кормилото и по-безопасни пътувания.

Водачите в Словакия се демонстрират като алтруистични и амбициозни. За унгарците пък се споделя, че креативен настроени и изобретателни зад кормилото. Шофирането е средство за изложение на унгарските водачи, които обичат да бъдат на път и се усещат сигурни зад кормилото. Техните съмнения в настроението обаче водят до по-малко ефикасни пътувания.

Изследването демонстрира чешките водачи като отворени и екстровертни. Те са доста ангажирани със обществени действия в всекидневието си и обръщат огромно внимание на другите участници в придвижването.

Личностните характерности се оказват по-важни от пола и националността

Проучването, което обгръща общо 12 страни в целия свят, стига до извода, че фактори като настроението и личностните характерности въздействат в по-голяма степен на способността на шофиране, в сравнение с полът, националността или професионалното занятие.
 Проучване дефинира българските водачи като бдителни и устойчиви на стрес
© Шел България

За страните от Централна и Източна Европа българските водачи са първенци по успеваемост по време на пътуването, като имат приблизително 63 от 100 точки. Следват ги водачите от Чехия.

Словашките водачи имат най-дълго време на напредване от 52 минути (ежедневен маршрут) спрямо българските, които прекарват приблизително 29 минути на пътя. Полските и словашките водачи изминават най-големи дистанции (35 км и 40 км), а унгарските са най-внимателни, със междинна скорост от единствено 32 км/ч.

Д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета Goldsmiths разяснява, че макар другите условия за напредване се откриват сходни знаци за шофьорското показване в района: " Анализирайки резултатите от Централна и Източна Европа може да заключим, че видовете темперамент и личностните характерности повлияват повече върху шофьорското показване, в сравнение с дали сте мъж или жена, от кое място сте и каква специалност имате. Но фактори като възрастта и фамилния статус са също потвърдени знаци: по-опитните водачи и тези, които се возят с деца в колата, се показват най-добре зад кормилото. Това е забележителен контрастност спрямо немските водачи, които се включиха в проучването на по-ранен стадий, и които се показват по-добре, когато са сами в колата ", обобщава лекар Брауер.

Малките стъпки за възстановяване на пътуването

Той добавя, че на база разбора на резултатите може да се каже, че водачите могат да подхващат дребни стъпки, с цел да подобрят пътуването си, да вземем за пример да пият задоволително вода, да не пропущат храненето, да си вършат къси почивки, до момента в който пътуват на дълги дистанции, или да разнообразят пътуването си с музика.
 Проучване дефинира българските водачи като бдителни и устойчиви на стрес
Изпълнителният шеф на " Шел България " Камелия Славейкова разяснява, че опитът е забавен, той като оказва помощ да бъдат разбрани клиентите и факторите, които въздействат върху тяхното пътешестване. " Бяхме зарадвани да разберем, че българските участници са се показали доста добре на пътя, и се надяваме, че това държание ще бъде стабилно във времето и ще подтиква повече водачи да бъдат по-внимателни на пътя ", добавя тя.

Пътуващите с колегата са по-агресивни на пътя

Анализът на резултатите, които екипът на доктор Крис Брауер прави във връзка с участниците от България, демонстрира, че тези, които имат дейно показване при шофиране, показват упоритост, само че и осъзнатост. Проучването демонстрира, че водачите, които се любуват на времето си зад кормилото, се усещат по-сигурни и пътуват по-ефективно.
 Един от изненадващите заключения е, че шофиращите в града са по-малко нападателни, от тези които карат междуградско.
© Цветелина Белутова, Капитал

Един от изненадващите заключения е, че шофиращите в града са по-малко нападателни, от тези които карат междуградско.

От друга страна, музиката е ключ към по-добро показване на пътя, както и това дали лидерът обича да кара и се любува на времето си зад кормилото. Шофьорите, които слушат музика означават по-висока успеваемост.
Плавността на напредване също се повишава при тези, които слушат музика.

Сред факторите, които усилват напрежението у водачите, се оказва това с кого пътуват. Тези, които са дружно с колегата си в колата, са по-агресивни на пътя от водачи, които пътуват с другари или сътрудници. Интересно е, че шофиращите отвън града са и по-агресивни зад кормилото от тези, които карат в градски условия.

Облачните дни са по-добри за шофиране

Изследването в Холандия открива, че облачните дни са по-добри за шофиране. Шофьорите в Централна и Източна Европа също посочили, че се въздействат от времето. Резултатите откриват, че колкото по-ветровито е времето, толкоз по-лошо е шофирането, по-ниско е равнището на показване, по-малко е удоволствието от пътя и равнището на стрес е по-голямо.

Резултатите демонстрират, че водачите от района слагат фамилията си преди всичко - без значение дали карат с членове на фамилията си, карат децата си или ги вземат от учебно заведение, проучването сподели, че шофирането с тази цел води до по-добро показване на пътя в района. В Германия се оказва противоположното, като германците споделят, че имат много по-приятно пътешестване, когато са сами в колата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР