Българските шофьори оценяват високо своите умения зад волана, но критикуват

...
Българските шофьори оценяват високо своите умения зад волана, но критикуват
Коментари Харесай

Българските шофьори – самонадеяни зад волана, но не внимават на пътя

Българските водачи правят оценка високо своите умения зад кормилото, само че подлагат на критика останалите за рисковете на пътя. Това демонстрира първият показател за безвредно шофиране. За втора година водачите ще могат да оценят до каква степен рисково е държанието им до момента в който карат - като попълнят онлайн изследването, оповестява Нова телевизия.

Шофьорите сами ще си дадат оценка до каква степен рисково е държанието им на пътя. В онлайн изследването, което ще дефинира показателя за безвредно шофиране за 2019 година, за първи ще могат да се включат и водачи на камиони и рейсове. Първият Индекс за безвредно шофиране в България сподели, че 9 от 10 водачи дефинират себе си като нискорискови и дисциплинирани, само че подлагат на критика останалите, че не са като тях. А като трите най-рискови дейности бяха регистрирани: превишаване на разрешената скорост, погрешно обмисляне на маршрута и късно забелязване на колата пред нас.

Загадъчно кръстовище гълтам коли и мотоциклети (ВИДЕО)

Близо 2, 5 млн. са дейните водачи в България, а 96% от всички произшествия и 97% от починалите са вследствие на човешка неточност.

Кой е рисковият лидер на пътя ще дефинира новият показател за безвредно шофиране. Онлайн изследването ревизира държанието на водачите сред 18 и 75 години в 50 рутинни и рискови обстановки на пътя. На база на нашата лична оценка и реакции. След като отговорим на всички въпроси ще знаем личния си показател на безвредно шофиране по канара от 0 до 100 и да преценим до каква степен рискови сме по отношение на другите на пътя. Най-опасни водачи са така наречен „ пътни терористи” – към 6 % от участниците в придвижването.

„ Те са с изключение на нападателни, карат с висока скорост и са доста ниско съсредоточени, което ги прави в действителност една доста високорискова група за всички участници в движението”, изясни социологът Яна Спасова.

Според проф. Пламен Димитров има два съществени вида рискови водачи – така наречен „ търсачи на мощни усещания”.

„ Търси по опция възбуденост от присъединяване си в обстановката на пътя, възвишеност или одобряване – кара бързо и постоянно преценката за вероятните последици се подценява или е занижена. Ако сте от вида хора „ търсачи на мощни усещания” – един празен път е велико прелъщение и огромна опасност”, предизвести Пламен Димитров - ръководител на Дружеството на психолозите в България.

Българските водачи правят оценка високо своите умения зад кормилото, само че постоянно надвишават рестриктивните мерки, заслепяват насрещния с дълги светлини и паркират погрешно.

Според психолозите – в случай че постоянно попадаме в рискова обстановка на пътя – това е само поради личното ни държание зад кормилото. Пътните специалисти обаче регистрират и положението на автомобила и инфраструктурата.

Ад на пътя: BMW влетя с 210 км/ч под тир (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заслепяването на насрещно движещи се коли поради несвоевременно изключване на дългите светлини, паркирането на непозволени за това места, пренебрегването на рестриктивните мерки на скоростта рано заран и късно вечер са измежду най-честите рискови обстановки, с които се сблъскват водачите у нас, демонстрира още проучването.

Според статистиката за 2018 година имаме 24 починали водачи на товарни коли и 274 ранени. Какъв е профилът на рисковият водач през 2019 година ще стане ясно при започване на юли.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР