Българските работодатели значително ще забавят темпото на наемане на нови

...
Българските работодатели значително ще забавят темпото на наемане на нови
Коментари Харесай

Компаниите у нас забавят темпото на наемане на служители

Българските работодатели доста ще забавят темпото на наемане на нови чиновници в интервала октомври 2022 година – март 2023 година Ръстът на заплатите няма да настигне обезценяването на парите и от ден на ден се усеща бичът на инфлацията, който кара служащите да избират да останат на актуалното си работно място. Това излиза наяве от третото планирано изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

14% от интервюираните 1100 компании в пет района на страната възнамеряват да понижат работната мощ през идващото шестмесечие. За сранение за същия интервал предходната година този индикатор е бил единствено 6%.

В допълнение 43% предвиждат нарастване на личния състав и също толкоз работодатели от дванадесет индустриални бранша ще запазят числеността на чиновниците си. Така чистият коефициент на заетостта — разликата сред работодателите, които възнамеряват да понижат работната мощ, и тези, които предвиждат да я усилят, е +29%, или спад от 11% по отношение на предходния проучен интервал, означават от БКЗ.

Резултатите от проучването илюстрират тревожната конюнктура освен в България, само че и в целия свят.

" Главоломната инфлация и непрекъснато растящите цени може да доведат до нарастване на заплатите, само че те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова доста работодатели към този момент започнаха ограничения да лимитират съществено разноските си, в това число под формата на съкращения и заледяване на новите назначения ”, разяснява Надя Василева, ръководител на БКЗ.

„ Не е за занемаряване и фактът, че за първи път от началото на изследването процентът на работодателите, които не са сигурни дали ще наемат или редуцират чиновници, е нулев. Икономическата неустановеност не им дава мотив да възнамеряват разширение на екипите си, само че в този момент е и времето да обмислят какви гении ще са им нужни, откакто отмине бурята ", добавя тя.

Работодателите от дванадесетте промишлености, включени в проучването, споделят позитивни, само че скромни проекти за наемане на нови чиновници. Най-оптимистични прогнози за идващите шест месеца още веднъж имат работодателите от секторите „ Информационни технологии ” (+30%), „ Аутсорсинг ” (+13%) и „ Производство ” (+10%), макар че и трите записват доста понижение от надлежно 19%, 18% и 14%. В секторите „ Търговия на едро и дребно ” и „ Транспорт, депозиране и връзки ” коефициентът на заетостта е +10% и +8% — растеж от надлежно 5% и 3% спрямо последното шестмесечие. Увеличение сред един и два процентни пункта се следи и в секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство ” (+5%), „ Строителство ” (+4%), „ Електричесто, газ и вода ” (+4%) и „ Селско, горско и рибно стопанство ” (+4%).

„ Ако до скоро доста чиновници се радваха на лукса да избират сред разнообразни благоприятни условия за работа, през днешния ден всички усещат бича на инфлацията и терзанията им не стопират да порастват. Ето за какво доста от тях ще предпочетат да останат на актуалното си работно място, а други ще потърсят прехранване в огромните градове на страната ”, добави Надя Василева.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР