Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в

...
Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в
Коментари Харесай

Прогноза: Най-силен пазар на труда и най-много нови работни места в Пловдив!

Българските работодатели чакат непретенциозно движение на наемане на чиновници в интервала януари-март съгласно резултатите от обзорното проучване на ManpowerGroup за заетостта, които бяха оповестени през днешния ден. 11% от работодателите регистрират нарастване на равнищата на претовареност, 7% плануват понижение и 78% не чакат смяна. Коригирана по отношение на сезонните съмнения, чистата прогноза за заетостта на страната е +8%. Прогнозата, която събира данни от 620 работодатели от пет района в България, е най-слабата през последните четири години, като вероятностите за наемане понижават с 2 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и с 5 процентни пункта на годишна база. 

" Намеренията на работодателите за наемане на чиновници през първото тримесечие на 2019 година остават относително скромни, което се дължи на обстоятелството, че при започване на годината те нормално изчакват да видят по какъв начин ще се развият нещата, преди да вземат по-сериозни решения за нарастване на работната мощ. В същото време фирмите все по-често споделят терзанията си, че имат потребност от нови чиновници, само че не могат да намерят задоволително подобаващи претенденти. В момента едни от най-търсените профили включват служащи и експертни позиции и доста работодатели към този момент започнаха да внасят такива гении от чужбина “, сподели Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани.

" Изключително значимо е всички заинтригувани страни – шефове, мениджъри " Човешки запаси “ и притежатели, да осъзнаят, че пазарът на труда е извънредно конкурентен, тъй че би трябвало да обезпечат на чиновниците си дълготраен ангажимент, с цел да се задържат на пазара. Един бизнес през днешния ден би трябвало да е квалифициран и да влага в работната си мощ и колкото по-бързо реагира в актуалната обстановка, толкоз по-добра позиция ще има в бъдеще. “ 

През идващите три месеца работодателите плануват да усилят равнищата на претовареност във всички пет района, като най-силен пазар на труда се чака в Пловдив, където чистата прогноза за заетостта е +12% - усъвършенстване от четири процентни пункта спрямо предходното тримесечие. София и Варна също плануват благоприятни условия за нови работни места с прогнози от +9%, до момента в който работодателите в Русе и Бургас регистрират прогнози от надлежно +8% и +7%. В съпоставяне с предходното тримесечие желанията за наемане на чиновници понижават в три от петте района, като работодателите във Варна регистрират най-значителен спад от 8 процентни пункта, до момента в който прогнозите за Бургас и Русе са по-слаби с 2 процентни пункта. В същото време прогнозата за София се усъвършенства с 2 процентни пункта.

По отношение на обособените браншове се чака равнищата на претовареност да се усилят във всички 10 промишлености през идващото тримесечие. Работодателите от бранш " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “ споделят най-силни планове за наемане на чиновници с чиста прогноза за заетостта от +25% - доста нарастване от 15 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. Сектор " Строителство “ също регистрира растеж от 15 процентни пункта с прогноза от +19%, до момента в който работодателите от бранш " Търговия на едро и дребно “ имат прогноза от +14%. Както в бранш " Земеделие, лов, горско стопанство и лов на риба “, по този начин и в бранш " Производство “ работодателите плануват умерено нарастване на работната мощ с прогнози от +10%, до момента в който работодателте от бранш " Минно дело “ и " Публичен и обществен бранш “ регистрират най-слабите прогнози от +2%.

В допълнение работодателите от приблизително огромните компании (50-249 служители) споделят най-силните планове за наемане на чиновници с чиста прогноза за заетостта от +14%, до момента в който прогнозата на огромните предприятия (>250 служители) е +13%. Малките (10-49 служители) и микропредприятията (<10 служители) регистрират прогнози от надлежно +8% и +6%. В съпоставяне с предходното тримесечие работодателите от приблизително огромните предприятия регистрират усъвършенстване от 5 процентни пункта, до момента в който прогнозите на работодателите от огромните и дребните предприятия са по-слаби със надлежно 4 и 3 процентни пункта. Работодателите от микропредприятията регистрират относително постоянни проекти за наемане на чиновници.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР