Българските производители плащат по-висока сметка от западните заради войната в

...
Българските производители плащат по-висока сметка от западните заради войната в
Коментари Харесай

Министър Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

Българските производители заплащат по-висока сметка от западните поради войната в Украйна и по тази причина би трябвало европейските обезщетения за нашите производители да бъдат по-високи. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на земеделието Явор Гечев. Министър Гечев увери, че няма създаден самун от украинска пшеница.

Българската страна прави оценка вредите на 16,75 млн. евро, като тези европейски средства ще се употребяват за спешно запазване. Те ще са за директно засегнатите в сектора, добави Гечев.

Коридорите, които се гласоподаваха, разрешават гладко всички аграрни артикули от Украйна да проникват на европейските пазари. Коридорите обаче стопират в първите най-удобни страни в Европа, измежду които и България и това води до пренасищане. На процедура има 20 пъти повече импортиран слънчоглед по отношение на преди войната.

По думите му няма мотив за терзание за качеството на импортираното украинско зърно. Румъния води даден надзор, на нашата граница се прави още един надзор.

За проблема със арестуваните от Румъния кораби Гечев разяснява, че българските моряци са арестувани на 50 благи от морската граница на Румъния, в интернационалните европейски води. Не намираме с какво са нарушили европейското законодателство. Чакаме 7-дневния период по правилник, следим процеса, страната ще окаже нужната помощ. Все още нямаме протоколите с съответните обвинявания.

Явор Гечев сподели, че поради Великден се внасят доста яйца и агнешко месо. Ще бъде обезпечен спомагателен надзор, с цел да няма подозрения за качеството.

Служебното държавно управление ще предложи на идващото Народно заседание ограничения против надценките, добави още Гечев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР