Българските производители да открият производство и в Русия. В следващите

...
Българските производители да открият производство и в Русия. В следващите
Коментари Харесай

Русия кани български производители на лекарства да открият производство там

Българските производители да открият произвеждане и в Русия. В идващите години страната ни ще върви към понижаване на експорта на медикаменти. Това сподели Иван Зарубин от комерсиалното посланичество на Руската Федерация в България на българо-руския бизнес конгрес „ Медицина и фармация 2018 “, който се организира в Българската търговско-промишлена палата в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Причина да стартираме да произвеждаме лекарства в съветската страна и да понижим експорта и вноса на лекарства от и за чужбина са наложените ни наказания. Към момента ние не сме удовлетворени от българския импорт в Русия, тъй като доста високотехнологични медикаменти липсват на пазара ни, само че се надявам да може да променим това, след диалозите, които през вчерашния ден организирахме със зам.-министъра на опазването на здравето Бойко Пенков и днешната кръгла маса “, сподели Зарубин.

„ Ние сме под наказания и не може всичко да изнесем, опазването на здравето ни обаче върви нагоре. Имаме 10% растеж по всички индикатори. Ние търгуваме 3.5 милиарда $ годишно в двете направления към България и от там към Русия. Въпреки това, с 10% нараства и негативното комерсиално салдо на Русия и това резервира провокациите, стоящи през последните години пред двустранните стопански връзки “, съобщи уредникът на форума в София и вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Руската Федерация Владимир Падалко.

Той сподели, че и двете страни имат доста положително партньорство от десетилетия, само че би било добре то да се разшири и задълбочи. В приветствен адрес до участниците във форума посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров акцентира, че фармацевтиката претърпява промени в Русия и страната им е подготвена да одобри опита на България, която има добър опит в разработките на медикаменти и добави, че се надява тази област на стопанската система да стане отличник в нашите двустранни стопански връзки.

„ Надявам се двата бизнеса да намерят метод да дават както на нашите, по този начин и на съветските пациентите опция да се лекуват в двете страни и да имат достъп до нововъведенията, апаратурата и ноу-хауто, които се развиват там и у нас “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков.

„ Свободата на търговията ще ни даде опция да обменяме артикули и услуги и благоприятни условия за отдих и подсилване на здравето. България не е огромен пазар, само че е перспективна страна за района. Тя има какво да предложи. Фармацевтичният бранш се показва добре в експорта. Оценките на анализаторите сочат, че те имат опция за по-голямо развиване. Освен това предпоставките за търговия с Русия са доста – не съществуват езикови бариери, не са нужни предварителни сделки “, акцентира ръководителят на БТПП Цветан Симеонов.

Той подчертава и на обстоятелството, че би трябвало да се обърне внимание освен на фармацевтиката, само че и на възстановителния и курортен бранш. По време на форума беше наранена и тематиката с подправянето на медикаментите. Всички страни се сплотиха към тезата, че е нужна строга регулация в това отношение. Обърна се внимание и на опциите да се улесни процедурата по признаването на съветските дипломи на лекарите у нас.

„ Повечето неща в образователните стратегии ни свързват, в сравнение с разделят. Добра концепция е да се прави и обмяна на опит сред експертите. Отново имаме късмет за продължение на развиването на тези връзки във връзка с опазването на здравето – медицина, просвета и фармация “, разяснява доктор Таня Андреева, ръководител на Център за обществени и здравни политики и министър на опазването на здравето от 2013 до 2014 година

В поддръжка на думите й изпълнителният шеф на Българската организация за вложения

Русия може да доставя инсулин на България

През 2009 година в Русия беше призната Стратегията „ Фарма 2020 “, която имаше за цел да възроди фармацевтичната промишленост в страната, тъй като след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики ние понесохме огромни загуби и в действителност се лишихме от лично произвеждане. Това съобщи пред БГНЕС Виктор Дмитриев, общоприет шеф на Асоциацията на съветските фармацевтични производители.

Той означи, че за момента Русия към момента е подвластна от непознати лекарствени вещества, само че производството на подготвени медикаменти е на международно ниво.

„ Обемът на лекарствения пазар в Русия през днешния ден надвишава 20 милиарда $. Този пазар е по-голям от автомобилния. Една трета от него са държавни пари. Това са средства, които отиват за битка с диабета, онкологичните болести, туберкулоза, ХИВ “, сподели Дмитриев.

Той уточни, че в тяхната асоциация над 50% от членовете са транснационални компании, които са построили фабрики на територията на Русия. „ Чуждестранните вложители са вложили над 2 милиарда евро в строителството на нови фабричен мощности в Русия. Днес имаме цели нови клъстъри “, сподели Дмитриев.

В момента Русия изцяло сама задоволява потребностите си от инсулин и даже е експортьор. „ Вчера /12 юни 2018 г./ по време на срещите ми в българското министерство на опазването на здравето обсъдихме въпроса за доставката на инсулин в България “, разкри Виктор Дмитриев.

Той уточни, че в света има три компании водачи по производството на инсулин. Това са „ Ели Лили “, „ Санофи “ и „ Ново нордикс “. Два от тези водача са построили фабрики в Русия: „ Ново нордикс “ в Калужка област и „ Санофи “ в Орловска област. „ Това е първата съветска компания, която стартира да изнася инсулин за Европейски Съюз “, добави Дмитриев. Освен тях има и две съветски компании, които създават инсулин за самата Русия.

РФ направи сериозен пробив на пазара на биотехнологични препарати. „ Днес Русия е единствената страна в света, където са регистрирани толкоз огромен брой биоаналози. Вече разполагаме с неповторим опит за използването на тези препарати “, сподели Дмитриев.

Стратегията 2020 се състои от три стадия: 1. заменяне на вносните генерични медикаменти с такива лично производство; 2. основаването на нови производства; 3. навлизането в Русия на научно-изследователски центрове, занимаващи се с развойна активност в региона на фармацията, които работят по интернационалните стандарти.

В момента редица съветски фабрики разполагат с доста по-добра индустриална база, в сравнение с техните побратими в Европа. Причината е, че те са издигнати през последните години и имат неповторимо модерно съоръжение.

„ В момента в Русия обмисляме нова Стратегия „ Фарма 2030 “. В нея планираме две посоки: 1. произвеждане на иновационни лекарства; 2. разширение на експорта. Това включва освен обичайните ни пазари в Оперативно-наблюдателно дело, само че агресия на американския и европейския пазари. Вече сме навлезли на Югоизточна Азия и се опитваме да пробием в Латинска Америка “, сподели генералният шеф на Асоциацията на съветските фармацевтични производители.

„ На първо място за нас са забавни научните разработки. Ако имаме взаимен руско-български план, подготвени сме да отстъпим на българската страна европейския пазар, а ние ще поемем налагането на лекарството на източните пазари – Азия и Оперативно-наблюдателно дело “, изясни Дмитриев.

Той означи със страдание, че през днешния ден няма български вложители на съветския фармацевтичен пазар. Според него това е обвързвано с обстоятелството, че двете страни създават почти идентични препарати – генерични.

Българският експорт за Русия бележи растеж

В приветствения си адрес към участниците в здравния конгрес, министърът на стопанската система Емил Караниколов регистрира, че растежът на Брутният вътрешен продукт е 3.6% като през първото тримесечие на тази година той е 3.5% на годишна база. През 2017 година е регистрирана инфлация от 2.1%, като и през април 2018 се резервират същите равнища. Уточни, че безработицата в края на предходната година в страната е 7.1 %, а през април т.г. тя е 6.4%, добави още той и даде данни за стокообменът сред двете страни.

„ Данните за търговията сред двете страни през миналата 2017 година демонстрират нарастване на икономическата интензивност. Според българската статистика двустранният стокообмен има 6.7% дял от общия външнотърговски стокообмен на България и съставлява 4.3 милиарда щ. $, като бележи растеж от 41.6%, при което износът се е нараснал с 87%, а вносът с 34.1%. Износът доближи 810 млн. щ.д. и условен дял от 2.7%, а вносът доближи стойност от 3.5 милиарда щ.д. и условен дял от 10.3% “, споделя в писмото си Караниколов.

Той прибавя, че през последните години една от водещите артикули в износа с Русия са медикаментите и акцентира, че през първото тримесечие на 2018 година износът е повишен с 31.56%.

В рамките на форума бяха подписани протоколи за планове и съглашения за съдействие като от съветска страна показаха вяра до края на годината да се начертаят съответни ограничения за повишение на съдействието сред двете страни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР