Българските продуценти вече могат да се сдобият със собствен идентификационен

...
Българските продуценти вече могат да се сдобият със собствен идентификационен
Коментари Харесай

Българските продуценти с достъп до ISRC код – дигиталното ЕГН на звукозаписите

Българските продуценти към този момент могат да се снабдят със личен идентификационен код (ISRC), без който цифровото разпространяване на музика е невероятно.

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) към този момент е Национална ISRC организация и формален снабдител на неповторимите ISRC кодове за България.

ISRC е интернационален общоприет код, посредством който всеки аудио- или видеозапис „ живее “ в цифровите платформи. На базата на този код все по-често записите участват и в базите данни на всички сдружения за групово ръководство на права.

Какво съставлява ISRC кодът?

ISRC кодът на процедура е цифровото ЕГН на всеки аудиозапис и музикално видео. Той може да бъде регистриран изцяло гратис от БАМП.

Той е бизнес инструмент в ръцете на правоносителите със статут на продуценти, като по този метод те могат да подредят своя репертоар в цифрова среда, да го ръководят и монетизират по-пълноценно.

Регистрацията на ISRC улеснява работата на сдружения за групово ръководство на права като ПРОФОН, тъй като уточни известността на записа от мониторинг системите и по този метод усилва опцията за доход от употребяваната музика в телевизия, радио и онлайн.

Защо е значим ISRC кодът – мнението на някои известни български музиканти

„ Музиката не може да се види и пипне. Тя може единствено да се усети. Музиката не признава границите на страните и от епохи лети където пожелае. Може да се каже, че в този смисъл е предтеча на интернет. Именно по тази причина и ние с Момчил, а и с Нети, взехме решение да използваме преимуществото на ISRC кода. Това е най-бързият път нашият труд и ентусиазъм да стигне до всяка точка на земята. Очевидно това е бъдещето “, счита музикалният продуцент Добрин Векилов-Дони.

„ Дигиталното е бъдещето на музиката и пазар. ISRC кодът е нещо като цифровия паспорт на всеки звукозапис или музикален клип. Без този код е невероятно да стигнеш до платформи като Spotify или Tidal, както и до което и да е уеб радио или телевизия онлайн. ISRC кодът е изцяло безвъзмезден и у нас се издава от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). И като се сдобиеш с един подобен код, което става бързо и не те затормозява с бюрократщина, усилваш възможностите си за доход от всяко прилагане на репертоара ти в интернет “, описа фронтменът на P.I.F. Димо Стоянов.

„ С ISRC контролираш потреблението на всеки запис. Чрез стрийминг платформите музиката на актьора получава късмет да стигне до куп територии отвън България. Това значи евентуален доход. Представете си, че се наложи да минем през втори сюжет с карантината. При липса на сцена и жив контакт с публиката всичко отново ще върне към цифровото и е добре да управляваме съответно музиката си там “, добави музикантът.

„ Всеки създател със статут на продуцент, който цени труда си, би трябвало да има този повсеместен код за вписване на продукцията си. Препоръчвам го на доста от познатите ми, които са се захванали с музика. Накратко ISRC кодът е интернационалният общоприет код за идентификация на звукозаписи и музикално видео. Продуцирах първия си звукозапис и музикално видео самичък - " Отразен ", а с цел да съм сигурен, че всичко е професионално изпипано, взех решение да задълбая малко по-дълбоко и да записвам творбата си по най-правилния и сигурен метод “, показа Рафаел Пашамов, финалист в „ Гласът на България “.

„ Благодарение на този неповторим код творбата ми може да бъде разпозната в най-различни платформи по целия свят. Живеем във време, в което информацията е най-скъпият ни запас, паралелно с времето. По този метод получаваме скъпа информация за разпространението на творбите ни. Вярвам, че всеки сполучлив продуцент би желал да знае повече за разпространението на творчеството си, както и повече за ротациите и потреблението на звукозаписите или музикалните видеа “, сподели още артистът.

Какви са стъпките за регистрация на ISRC вижте ТУК .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР