Българските представители в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП, ГЕРБ) и

...
Българските представители в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП, ГЕРБ) и
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ! Ковачев и Джамбазки призовават Могерини за защита на българите Украйна

Българските представители в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП, ГЕРБ) и Ангел Джамбазки (ЕКР, ВМРО) изпратиха писмо до Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини с апел да бъдат взети незабавни ограничения да се разпознават причинителите на нападението над Василий Кащи и да не се позволява в бъдеще напрежение на етническа основа. Българската общественост съжителства спокойно с други националности по тези земи, и по-специално на украинската страна, в продължение на повече от 250 години и постоянно употребява знаците на българската страна, в композиция с украинските държавни знаци като удостоверение за другарство, политическо взаимоотношение и партньорски връзки сред двете страни. Българите в Украйна са лоялни жители и са за териториалната целокупност на страната.

На Вашето внимание предоставяме цялостният текст на писмото:

Уважаема г-жо Върховен представител,

Бихме желали да насочим Вашето внимание към последните провокации в Южна Украйна, които са ориентирани към дестабилизиране на страната. Съществуват опити историческото българско малцинство от 500 000 души да бъде употребявано от фактори в и отвън Украйна за реализиране на национални или политически стратегии.

Един общински консултант от българското малцинство в Белгород, Украйна - Василий Кащи, беше пребит след гласоподаване в локалната община. Ние считаме, че е изцяло недопустимо, чиновници на изборни постове да бъдат преследвани поради метода по който са дали своят вот. Украинското държавно управление би трябвало час по-скоро да разпознава причинителите на този акт и да ги съобщи на правораздаването. В последните 250 години българското малцинство постоянно е съумявало да живее в мир и съгласие с други националности в района. Също по този начин, нашите сънародници, постоянно са били лоялни жители на страните, които са управлявали района, като, несъмнено, сега става въпрос за Украйна. Българите постоянно са намирали кротичък метод да разрешат проблемите, които са възниквали в района. Единственият представител на българското малцинство в украинската Рада, Антон Киссе, декларира: " Българите в Украйна и Асоциацията на българите в Украйна в никакъв случай не е излизала с политически и териториални претенции или други лозунги, ориентирани към дестабилизиране на мира и цивилизованото развиване на страната. Държавните знаци на Република България се употребяват единствено и само в композиция с украинските държавни знаци като удостоверение за другарството, политическото взаимоотношение и партньорските връзки сред двете страни, които имат общи цели и метод на съдействие в своя цивилизационен избор. Българите постоянно са подкрепяли териториалната целокупност на Украйна. "

След този случай следим проведени митинги " от името на общността ", евентуално с външно въздействие, на които протестиращите държаха чисто нови български флагове и желаеха импийчмънт на президента Порошенко, който е роден в Болград, неофициалната столица на българите в Украйна.

Като се има поради неотдавна постигнатото доближаване сред Украйна и Европейския съюз, ние сме длъжни да напомним на нашите украински сътрудници, че зачитането и отбраната на малцинствата са измежду главните полезности на Европейски Съюз. Ето за какво, ние имаме вяра, че Европейски Съюз би трябвало да съобщи своята угриженост към сходен вид дейности, с цел да се предотврати ескалация на напрежението и злоупотребата с българите в Южна Украйна. Ние би трябвало да отчетем обстоятелството, че районът не е ваксиниран против въздействието на външни фактори, както и на геополитически игри в и отвън Украйна. Вярваме, че гласът на Европейски Съюз би трябвало да бъде чут и че Европейски Съюз би трябвало да призове държавното управление в Киев да подсигурява запазването на правата на всички националности и малцинства в страната, и изключително на българите. Това ще спре провокациите от всички страни.

С почитание,

Д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент
Член на Председателството на ЕП (Квестор)

Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент
Член на бюрото на Група на Европейските консерватори и реформисти
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР