Българските представители в Европейската прокуратура ще се избират от Прокурорската

...
Българските представители в Европейската прокуратура ще се избират от Прокурорската
Коментари Харесай

Независимостта на представителите ни в Европейската прокуратура остава спорна |

Българските представители в Европейската прокуратура ще се избират от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет - това реши Народното събрание при окончателното гледане на закона. Европейските делегирани прокурори ще работят по закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз, източване и злоупотреби с европейски средства.

Отхвърлени бяха всички оферти на Българска социалистическа партия, измежду които нашите представители да се излъчват с квалифицирано болшинство и с най-малко 17 гласа " за " от целия състав на Висшия правосъден съвет в пленума, а освен от прокурорската гилдия. Не получи поддръжка и друго предложение на социалистите - европейските делегирани прокурори да се занимават само със случаи от тяхната подготвеност, с цел да се подсигурява тяхната самостоятелност от основния прокурор. 

" Имайки поради българската система, то специфичната фигура на европейския делегиран прокурор да бъде отделена отвън естествената работа, е основно ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Според него за европейските делегирани прокурори ще се отвори много работа поради отпуснатите от Европейски Съюз средства за битка с ковид.

" Те (българските представители на послушание на Лаура Кьовеши - бел. ред.) би трябвало да бъдат самостоятелни от прокурорската подчиненост. Не може да си самостоятелен няколко дни, а във вторник и четвъртък да си в друга обстановка ", бе безапелационен Зарков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР