Българските предприемачи очакват инвестициите през настоящата година да са с

...
Българските предприемачи очакват инвестициите през настоящата година да са с
Коментари Харесай

Инвестициите в българската промишленост спадат с 10%

Българските бизнесмени чакат вложенията през актуалната година да са с 9.5% по-малко спрямо миналата 2016 година. Това регистрира Инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, извършена измежду промишлените предприятия през октомври 2017 година.

Според главните индустриални групировки максимален дял в вложенията през 2017 година се чака да образува производството на артикули за междинно ползване (39.1%), следвано от енергетичните и обвързваните с водата браншове (24.0%) и производството на недълготрайни потребителски артикули (20.5%).

По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2018 година са за понижение на размера на вложенията в индустрията с 4.8% по отношение на 2017 година, като към 25% от предприятията не възнамеряват разноски за придобиване на дълготрайни активи през идната година. В структурата по съществени индустриални групировки още веднъж производството на артикули за междинно ползване образува максимален условен дял - 38.2%. След него се подреждат енергетичните и обвързваните с водата браншове и производството на недълготрайни потребителски артикули - надлежно с 29.6 и 15.5%

По направление на вложенията през 2018 година с максимален дял се чака да бъдат тези за увеличение на индустриалния потенциал - 33.1% от общия стойностен размер на вложенията в индустрията.

На второ място, с 29.3% дял, са плануваните вложения за заменяне на износеното съоръжение, следвани от тези за машинизация или автоматизация на съществуващи индустриални процеси и за въвеждане на нови индустриални технологии - с 23.0%, и за запазване на околната среда, ограничения за сигурност и други - с 14.6%.

По отношение на факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за вложения през 2018 година, доминират позитивните оценки на влияние ( " стимулиращо " или " доста стимулиращо " ) при " търсене на продукцията ", " финансови запаси или предстоящи облаги " и " механически фактори ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР