Българските потребители ще изхарчат 86% от месечния си доход през

...
Българските потребители ще изхарчат 86% от месечния си доход през
Коментари Харесай

Българите ще изхарчат 86% от месечния си доход през лятото

Българските консуматори ще изхарчат 86% от месечния си приход през лятото. Това демонстрира изследване на кредитната компания Фератум, наречено Международен летен барометър 2020, в което вземат участие съвсем 15 000 семейства от 11 страни. То включва данни за това по какъв начин пандемията от COVID-19 се отразява на живота на изследваните семейства и по какъв начин се е трансформирало тяхното държание и разноски в изискванията на изолираност.

Изследването демонстрира, че най-вече от българите възнамеряват да изхарчат средства за покриването на разноските за ежедневни потребности (22%), за ново обзавеждане (10%), за грижи за децата (12%), както и за пътувания, само че в границите на страната (11%). 24% от запитаните ще покрият летните си разноски със спестявания, 45% ще изтеглят заем от Фератум, а останалите 31% ще се извърнат към други финансови институции.

Като цяло обаче наклонността е да се харчат по-малко пари през летните месеци, което афишират, че ще създадат 66% от интервюираните. Резултатите от проучването демонстрират още, че повече от 50% са били наранени от рецесията с новия ковид и са анулирали всичките си проекти за лятото. 25% са отказали интернационалните си пътувания, а други 15% са се отказали да си купят кола тази година. 10% са възнамерявали да закупят жилище, само че те по-скоро биха забавили покупката, с цел да спестят повече пари.

Промяната в проектите може да се дължи на това, че 13% от интервюираните са изгубили работата си поради пандемията, а 18% ще бъдат с понижено възнаграждение в близкото бъдеще. 58% са късметлиите, които не са били наранени финансово, запазили са работата си, както и не са имали смяна във възнаграждението си.

Положителните страни на обществената изолация

Международният летен барометър демонстрира една доста любопитна наклонност - пандемията е засегнала всички по друг метод, само че е помогнала на хората да изградят нови занимания, да живеят по по-здравословен метод, да провеждат по-добре финансите си, както и да бъдат по-близки със фамилиите и роднините си.

През последните месеци хората са гледали телевизия като главно занятие (15%) най-вероятно, с цел да бъдат уведомявани за новостите около Covid-19. Видео диалозите и чатовете със фамилията и приятелите също са заемали много огромна част от всекидневието им (13%). Някой от интервюираните са прекарвали времето си на открито, разхождайки се или спортувайки, където е било разрешено (11%). 10% от интервюираните са гледали филми и сериали и са сърфирали в интернет.

18% от участниците в изследването са показали, че първото нещо, което са създали след края на изолацията, е посещаване на фамилията си, а 16% са подхванали среща с другари и близки. На хората са им липсвали също излизанията, това да се хранят в заведения за хранене и да се забавляват на тераса или локален бар. Международните пътувания, ходенето на море, общественият и културен живот (кино, спектакъл, концерти), даже пътуванията в страната също са измежду нещата, които са липсвали на интервюираните. В края на класацията единствено с 3% можем да открием „ връщането в офиса “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР