Българските политици обикновено започват да псуват – бесепарите гербаджиите и

...
Българските политици обикновено започват да псуват – бесепарите гербаджиите и
Коментари Харесай

Как туризмът да носи повече пари

Българските политици нормално стартират да псуват – бесепарите гербаджиите и гербаджиите бесепарите, всички дружно или поотделно и така нататък И нищо не се получава. Така и не разбираме какво желаят от властта, въпреки доста добре да ни е ясно. С цел да подобрим това, в идващите „ Политически разкопки “ ще направя обзор каква е обстановката в избрани области, и какво би трябвало да се направи, с цел да бъде процентът на растеж на националния приход не 4, а 8, а за какво не и 12 %! Започвам с нещо, което ми е най-близо и по генезис, и по експертиза – туризма.

Собственичката на Радио К2 Беновска има телевизионно предаване, в което кани български политици и им задава въпроса какво ще вършат с властта, която им е дадена. Те, както всички останали политици по света от всички времена и столетия, желаят властта по две аргументи. Първата е персонално да се обогатят, а втората – да създадат нещо за народа, който ще ръководят. Процентът в международен мащаб е постоянно 90:10 в интерес на тези, които мислят за персоналния си джоб. В България наподобява е повече, тъй като от политиците, които кани Беновска, не съм чул един да каже какво ще направи в избрана сфера, в която е специалист.

От туризъм България печели 3 милиарда евро годишно. Тази година действително несъмнено са двойно повече, а другата половина са в сивия бранш. Това ни го сподели непосредствено в очитехърватският министър председател: „ Ооо, та вие имате туристи, колкото и ние, цените са почти идентични, храната също е на положително качество. Но за какво ние имаме 7 милиарда евро доходи, а вие единствено три? “ Чудя се дали не е заради солената влага, или нещо друго… Всички сме чували, че в нощни заведения с над 1000 местаотчитат доходи от 100 лв. на нощ! Но да забележим какво можем да създадем, с цел да увеличим броя на туристите.

Първо, ние не сме създали съвсем нищо, с цел да дойдат туристи. Чакаме ги, седим и си приказваме за богаташи с 50-метрови яхти хубавици на тях. Такива туристи няма да дойдат при нас. Трябва да си дадем ясна сметка, че морето ни е много на север и е използваемо единствено 2,5 месеца в годината, студено е и мътно.
При нас ще пристигна всеобщият екскурзиант. Този, който не може да си разреши южните острови, палмите и яхтите.Този екскурзиант е европеец, който няма да пести доста. Това ще са хората от постсъветското пространство – руснаци, украинци, белоруси, казахстанци, азербайджанци (последните два народа в последно време забогатяха доста и по тази причина не трябва да се пренебрегват). Те са към 300 милиона и дружно с Европа, която е 500 милиона, са към този момент сериозна цифра от 800 милиона евентуални туристи. Легловата ни база е два милиона – толкоз сме построили. Най-важната борба е за съветските туристи, които по принцип избират нас, защото нашето море е топло, храната е прелестна, а отношението на хоратае повече отдобро, за близкия език пък да не приказваме.

Въпросът е за какво в България идват 800 хиляди туристи от тези страни, в Гърция – 3 милиона, а в Турция – 6-8 милиона годишно? Въпреки всички премеждия, които претърпяха връзките с тези страни през последните години, милиони туристи ни заобикалят и избират съседите. А истината за какво не идват у нас е ясна – тъй като им е мъчно да се снабдят с виза. България, като член на Европейски Съюз, желае визи. А кой издава визите? Нормално, те се издават в посолства и консулства, само че нашите посолства и консулства в страните от бившето руско пространство, се освободиха от тези отговорности и съумяха да ги трансферират на една частна компания. Тя е индийска (индийска, апелирам ви се!) и има представителства в 5-6 огромни града на Русия, Украйна и другите упоменати страни. Представете си единствено по какъв начин човек от град в Сибир да вземем за пример, би трябвало да лети 2500 км, с цел да си поръча виза.

Решението това да се промени е доста просто. Визи да се издават на самата граница, както вършат други страни от Европейски Съюз. И това става доста просто и бързо – виждал съм го с очите си. Вкарваш паспорта в компютъра и незабавно ти споделят дали си издирван от Интерпол, Европол, ОЛАФ или други сходни институции. Ако не го търсят, индивидът влиза в България, плащайки си таксата за визата. Да, но индийската компания несъмнено заплаща доста положителни комисиони и никой не приключва връзките с нея, тъй като ще загуби комисионите. Това всички го знаят, само че никой не смее да каже даже две думи по въпроса. Моя благосклонност може би е първият, който ще каже тези думи.

Второ, културно-историческият туризъм. Според победните изказвания на Ангелкова предходната година той е донесъл 780 милиона лв. доходи. Това е добре, като се има поради, че ние подобен туризъм на практика нямаме. Имаме единствено няколко обекта, които се реставрираха безредно през годините по разнообразни европрограми и кметски връзки. А би трябвало да се изготви стратегия с не повече от 20-30 обекта, които да бъдат реставрирани. Такива от вида на Перперикон, Белчин, Созопол – тези, които имат по 500000 туристи сега и осъществят тези доходи.

Защо да вършим това? Защото нашите културно-исторически обекти не са малко. Ние обаче се хвалим с една глупава мантра, която гласи, че сме на трето място място в Европа в този тип туризъм. Това, първо, не е правилно. Ако сме на трето място след Гърция и Италия, то тогава се запитвам на кое място са Франция, Испания или Германия със своите крепости, църкви и така нататък Очевидно е, че не е по този начин. Но даже да сме на 7-8 място, ние имаме премного монументи. Разликата сред нас и техните е, че нашите са съпоставени със земята от прадедите на Карадайъ и са с основи ниско в земята. Не може да предизвикаме туристи да дойдат да ги гледат, тъй като те просто не знаят какво е това. Нито пък могат да провокират патриотична горделивост у българите, което е втората цел. Ето поради това би трябвало да се изготви стратегия и наличните пари да бъдат съсредоточени върху тези 20-30 обекта. Те пък би трябвало да дават отговор на две условия, а не който успее да се промъкне – и да вземе парите.

Защото пари има – в този момент през януари ще бъде отворена една европейска стратегия за 90 милиона лв., тъкмо за такива обекти от културно-историческия туризъм. И евентуално ще тръгне надцакване, ще стартираме да реставрираме някои дребни замъци, чийто кмет има положителни връзки. Тези обекти обаче би трябвало да бъдат задоволително значими, от ранга на Голямата базилика, на Червената черква в Перущица, на базиликата в Белово, на огромни замъци като Лютица, Созопол, Несебър, Калиакра, Плиска, Преслав, Трапезица и така нататък и те да бъдат реставрирани. До тях обаче би трябвало да има пътища – хубави, асфалтирани, а където пътят е изкъртен, да бъдат преасфалтирани. Има забавни обекти, които са на няколко километра от по-централни пътища, само че все едно са в гори тилилейски – до тях няма даже пътека. И да ги създадем тези обекти, като няма пътища до тях – изгодата е никаква. Но по тази причина пък Калиакра, Несебър, Созопол, Трапезица, калета и замъци като Лютица – до тях към този момент има пътища и биха могли да бъдат реставрирани и употребявани за културно-исторически туризъм.

Трето, рекламата. Ангелкова се хвали доста с рекламата, която е осигурила на курортите, и на това се дължал огромният интерес към туризма. Да си кажем искрено – рекламата даже не сме я видели каква е и що е. А знаем доста добре, че измененията, които станаха през последните две години, се дължат на пертурбациите, които станаха в Близкия Изток, на войните, които води там така наречен Ислямска страна, на неприятните връзки сред Русия и Турция в един миг, на атентатите в Египет и Тунис. Затова има пренасочване на туристическия поток към България и Гърция, Италия и Испания. Ние също закачихме, само че не доста и това няма да продължава постоянно. Тези страни последователно ще се усмирят и ние би трябвало да се борим за всеки екскурзиант да пристигна при нас, а не в Египет, по егейското крайбрежие на Турция или по руините на Картаген в Тунис. Следователно,трябва определени хора, потвърдили своята експертиза в тази област, да напишат пътеводители, да създадат филми, дискове, да вземат участие в интернационалните панаири и да стартираме да печелим още от в този момент туристи.

Четвърто, обезпечаване на работна мощ за туристите. Тази година за първи път изпищяха туроператорите и споделиха, че няма работна ръка. Спешно Валери Симеонов се напъна и съумя да издейства 6000 души от Украйна и Молдова да подпишат да дойдат в България. Те не са украинци или молдовци, а българи от нашата историческа диаспора. Сега обаче още веднъж тръгваме по най-трудната линия. Сини карти, зелени карти, дрън-дрън ярина и впрочем. На тези хора би трябвало да им се даде поданство, с цел да избегнем куп неприятности с Европейски Съюз. А те са: за какво не сме оповестили местата преди този момент, след обявата да чакаме 20 дни, с цел да забележим дали ще бъдат заети от европейци – подобен е законът, и чак тогава може да наемаме други.

Пример би трябвало да са ни унгарците и румънците, които дават поданство на 500 000 души годишно, а ниесамо на 5000. Колкото по-скоро стане това, толкоз по-добре. Не единствено за демографското ни положение, само че и за българския турзъм. Бил той зимен, летен или културно-исторически.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР