Българските политици, които решават дали България да изпрати оръжие на

...
Българските политици, които решават дали България да изпрати оръжие на
Коментари Харесай

Проф. Димитър Йончев: Толкова сме незначителни, а скачаме на коня

Българските политици, които вземат решение дали България да изпрати оръжие на Украйна, би трябвало да подходят държавнически и над разделянето в българското общество по тематиката. Това разяснява проф. Димитър Йончев, специалист по сигурност и защита, пред Радио Фокус “.

„ Ние някак си доста юначен скачаме на коня, вадим шашката, тук положителните, тук неприятните – но не е по този начин, момчета “.

„ Ние сме такава незначителна мощ на цялата карта на света, че от нас най-многото, което може да се получи, да се желае, са някакви знаци. И ние драговолно ги даваме тези знаци “, означи специалистът.

Проф. Димитър Йончев уточни, че в резултат на войната в идващите години ще би трябвало да позабравим лукса, в който сме живели, и да се ориентираме към по-разумно разходване на сила и на средства.

„ Ние от доста мощни енергопроизводители на Балканите полека-лека слизаме надолу, защото и атомните ни централи, и газта ни зависят от съветските, в тази ситуация както и доста други страни, съвсем цяла Европа. И по тази причина политиката в действителност не е черно-бяла, това не могат да го схванат – не е въпрос да застанеш на една страна, да кажеш: „ Тук са вършиме, тук са кривите “ – нещата са сложни и е доста хубаво да балансираш “, счита професорът.

Той уточни като образец дейностите на прилежаща Турция.

„ Ето, каквото и да се приказваме, къде се организират в този момент договарянията – в една страна-империя – Турция. От Корейската война насам не са се заели съществено. И макар всичките неприятности и напрежения, които имат със съседите си, съумяват да бъдат уравновесени. Да не мислим, че при тях няма напрежение, и при тях фундаментализмът не се изправя против секуларизма? Не, и там има напрежение. Но там има обичайно добра дипломация. Ние малко се объркахме означи проф. Йончев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР