Българските петобойци са завърнаха с историческия бронз от Световното в

...
Българските петобойци са завърнаха с историческия бронз от Световното в
Коментари Харесай

Българските петобойци са завърнаха с историческия бронз от Световното в Мексико

Българските петобойци са завърнаха с историческия бронз от Световното в Мексико, медиите ги разказват като сензация

Двамата ни медалисти от Световното състезание по съвременен петобой Явор Пешлеевски и Тодор Михалев се завърнаха в България. На шампионата на планетата в Мексико българската щафета завоюва исторически триумф за страната ни. Младите очаквания донесоха първия орден за България от Световно състезание за мъже в дисциплината щафета. Това е и първо наше отличие от Световно състезание за мъже от 17 години насам, след третото място на Цанко Хантов през 2001 година

На аерогара София двамата медалисти и националният треньор Владимир Кузманов бяха посрещнати от десетки млади петобойци, ученици на школите из страната. Имаше доста цветя, балони в цветовете на трибагреника и особено нарисувани от малчуганите плакати. Сред посрещачите бяха и президентът на Българската федерация Андрей Кузманов, както и Зорница Стоилова, спечелила квота за Олимпийските юношески игри в Буенос Айрес идващия месец. Всеки искаше да се направи селфи с двамата медалисти, изключително откакто те се появиха с големи сомбрера...

" Невероятен триумф за българския съвременен петобой! Явор и Тодор отдавна пробиват все по-нагоре и нагоре в международния хайлайф и това класиране бе закономерно. Единият към момента е в младежка възраст, а другият от тази година към този момент е при мъжете. Миналия сезон се подредиха шести на международното и останаха на косъм от медалите на европейското. Сега към този момент са и в топ 3 на планетата, " сподели при посрещането щастливият президент Андрей Кузманов.

Международната федерация по съвременен петобой (UIPM) и световните медии дефинират българското класиране като " сензацията на това международно състезание ".

 Снимка 378777
Източник:

Състезанието в Мексико стартира с дисциплината фехтовка, където " лъвовете " приключиха с 6-и резултат във временото класиране, по-късно демонстрираха 14-о време на плуването (2х100 м св. стил), само че съумяха да преминат конната езда с максимален брой точки (в модерния петобой състезателите получават непознати за тях коне посредством жребий). Така Пешлеевски и Михалев започват от 6-а позиция на последната комбинирана дисциплинираност - тичане плюс пукотевица (4х800м Laser-Run). С необикновено тичане и отлична пукотевица българите се пребориха за бронзовите медали.

Тандемът Пешлеевски-Михалев сподели капацитета си още предходната година, когато завоюва 4-о място на Европейското състезание за младежи и 6-о място на Световното състезание за мъже.

Междувременно българският петобой записа и различен огромен триумф. Две от надарените ни очаквания завоюваха квоти и ще вземат участие на Олимпийските юношески игри в Буенос Айрес. Зорница Стоилова и Христо Панайотов ще показват страната ни в Аржентина идващия месец, като Зорница има пето място на Европейско състезание за девойки до 19 година в Полша тази година, а Христо е с бронз от олимпийската подготовка в Чехия този сезон.

Светла Згурова пък записа влиятелните две пети места на Европейското за девойки до 17 година в Полша в самостоятелната и в щафетната съревнования.

Всички те ще се срещнат с представителите на медиите във вторник от 11.30 ч. в Пресклуб България.

Модерният петобой е сложен спорт, включващ 5 дисциплини - плуване (200м св. стил), фехтовка (шпага), конна езда (прескачане на препятствия) и комбинирана дисциплинираност (бягане и стрелба).
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР