Българските пътища една година бяха изоставени, без каквато и да

...
Българските пътища една година бяха изоставени, без каквато и да
Коментари Харесай

Експерти: Лошото състояние на пътищата и липсата на контрол водят до увеличение на жертвите

" Българските пътища една година бяха изоставени, без каквато и да била поддръжка. Когато завали един пороен дъжд, видяхте резултатът на " Петрохан " какъв беше. Откъснаха се големи количества от скална маса и дървета ", разяснява Диана Русинова в " Денят стартира ". Според нея неприятното положение на пътищата и неналичието на надзор водят до увеличението на жертвите на пътя.

" Благодарение на напъните на АПИ и Министерството на районното развиване и благоустройството компаниите получиха огромна част от насъбраните отговорности от страната към тях. Направиха мобилизацията, закупиха материали на цени по-високи от тези, които са договаряни преди 4 години, само че все пак компаниите започнаха да работят ", разяснява инж. Георги Златев.

По думите му пътуващите гастарбайтери минават директно през нашата страна.

" Посрещаме ги с ремонта на " Калотина ", след това минават през автомагистрала " Тракия ", която има потребност от възобновяване на маркировките, разчистване на банкетите. Това е една система, за която би трябвало да се грижим непрекъснато, не от време на време. Пътищата не би трябвало да бъдат пленник на политическите проблеми. Те са артериите на една страна и от тях зависи стопанската система, зависи живота и здравето на всички, които минават по тях ", акцентира инж. Златев.

Диана Русинова също счита, че цялостното положение на пътищата е доста влошено.

" 300 хиляди души работят в строителния бранш. Кой ще завоюва най-вече от това, българският строителен бранш да банкрутира и да бъде изкупен от непознати филми. Този филм го играхме в продължение на 10 години, и най-големият губещ се оказа българското общество. Тези строителни компании заплащат Данък добавена стойност и най-малкото устоят хора. Нека не забравяме, че влошеното положение на
пътищата коства жертви ", акцентира Диана Русинова.

Инж. Златев изрази мнение, че е належащо да има по-стройна система за надзор на скоростта по пътищата и по-висока подготовка на водачите.

" Колкото повече отзиви има, толкоз по-добро решение ще бъде взето, в сравнение с един едноличен архитект да вземе решение за съответен сектор ", изясни още инж. Златев.

И Диана Русинова, и инж. Георги Златев считат, че са нужни експертни разисквания.

" Има доста неправителствени организации, в които работят специалисти. Държавата може да употребява този запас гратис ", акцентира Златев.

" Нека ние специалистите да вървим в предложенията напред, а политиците да ги осъществят, а не да се карат ", прикани Диана Русинова.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР