Българските партии трябва да узреят, че преди всичко ангажимента е

...
Българските партии трябва да узреят, че преди всичко ангажимента е
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета

Българските партии би трябвало да узреят, че на първо място уговорката е към парламентарното болшинство, а не към кабинета. Лидерите не отиват да стават министри в кабинета, а остават в Народното събрание като водачи на своите парламентарни групи, оттова към този момент образуват политики, които по-късно механически или експертни лица в кабинета извършват.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът доцент доктор Стойчо Стойчев.

В тази предизборна акция партиите целят да активизират своите твърди електорати, които нямат потребност от в допълнение разбиране коя партия или претендент да поддържат. Това е предизвикано най-много от упованията за слаба изборна интензивност, тъй като при нея твърдите ядра вземат решение изхода от изборите, съобщи още доцент Стойчо Стойчев.

Той означи, че от това ще страдат най-много необятните гласоподаватели, които имат потребност от рационални причини, с цел да създадат осведомен избор, а такива липсват.

„ Партиите, които разполагат с корав електорат ще завоюват поддръжката на своите симпатизанти. За положително или неприятно обаче една от огромните политически партии, „ Продължаваме промяната ", не разполага с подобен електорат, тъй като тя е неотдавнашен феномен, пък и е претърпяла коренна смяна и по повод въз основата си и на основните лица, които са представителни за тази група хора. Те започнаха като артикул на президента Радев, след това влязоха в спор с него, в открита война сега, което в огромна степен ще промени напълно профила на хората, които подкрепяха Политическа партия на парламентарните избори през ноември, на 80% те няма да бъдат същите. Сега точно това е любопитно да се следи, в какъв публичен сегмент се намират хората, които ще поддържат Политическа партия, по какъв метод се реализира връзката с тях и дали това ще докара до добър резултат ", разяснява още доцент Стойчев.

Политологът дефинира изработването на правилата на едно работещо болшинство в Народното събрание като значима точка за триумфа от идните парламентарни избори.

„ Българските партии би трябвало да узреят, че на първо място уговорката е към парламентарното болшинство, а не към кабинета. Това болшинство ще си има доста ясни парламентарни лица и те ще бъдат разнообразни от тези, които ще бъдат лицата в кабинета и от тук идва възходящата тежест на Народното събрание във връзка с кабинета при едни такива съдружни ръководства. Лидерите на политическите партии, в едни такива обстановки не отиват да стават министри в кабинета, а остават в Народното събрание като водачи на своите парламентарни групи, оттова към този момент образуват политики, които по-късно механически или експертни лица в кабинета извършват. Ако се следва тази рационална логичност на парламентарно ръководство, мигновено ще се преодолеят всевъзможни лидерски съображения на париите във връзка с съставянето на кабинет и по най-голяма възможност ще се създаде едно устойчиво, постоянно ръководство. ", съобщи още политологът.

За съставянето на кабинет от значително значение Стойчев дефинира също по този начин по какъв начин ще подходят ГЕРБ. „ Вече е несъмнено, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа мощ. Предстои да забележим дали тази реализация на първия мандат ще хвърли мостове към останалата част от Народното събрание да се търси консенсусна поддръжка и на каква цена ще бъде тя. Ако ГЕРБ не успее с първия мандат, това ще предопредели по какъв метод втората политическа мощ ще тръгне по пътя на диалози ", означи още Стойчев и продължи, казвайки, че кабинет мъчно ще се сформира, тъй като се постановат съдружни диалози.

„ Може би триумфът на този тип диалози ще бъде повече обезпечен, в случай че се смени формата, в който те се водят и да не се следва практиката на Политическа партия от ноември месец, когато Кирил Петков и Асен Василев двустранно със своите сътрудници договаряха някои неща, даже в границите на двустранни съглашения. Ако в този момент бъдат поканени всички евентуални сътрудници в една бъдеща коалиция, да поемат дружно отговорността към общите неща, да се договорят за общо взимане на решенията, това би могло да сложи една постоянна основа за едно работещо болшинство. На първо място би трябвало да се изработят правилата на едно работещо болшинство в Народното събрание и към този момент по-късно в един работещ кабинет ", акцентира доцент Стойчев.

Социологическите изследвания предвиждат двоен дял повишаване на поддръжката за „ Възраждане ". По този мотив, БГНЕС попита политолога за какво съгласно него се следи тази поддръжка. „ В българската политическа система постоянно е имало електорат от близо 300 000 души, които гласоподават за сходен вид обединения. Обикновено този избор се разпилява сред няколко варианти през годините, като да вземем за пример Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, „ Атака ", а сега „ Възраждане " съумява да сплоти целия този сегмент. По този индикатор можем да кажем, че няма повишаване, а има консолидация на този избор към една платформа. Подобно на парламентарните избори през 2013 г, когато „ Атака " беше единственият изразител на този вид гласоподаване в парламент от 4 партии, те бяха едните с основно наличие тогава, само че не считам, че има събитие в българското общество, което да изведе отвън рамките на тези към 300 000 гласоподаватели сходен тип политически планове и „ Възраждане " да станат една от водещите политически сили ", предвижда още доцент Стойчев.

Политологът не изключи вероятен предстоящ консенсус сред партиите на смяната и партиите на статуквото. „ Намаляването на покупателната дарба, всеобщото обедняване и опциите за превъзмогването на тези обществени резултати са проблемите, които вълнуват обществото и на фона на задълбочаваща се политическа и икономическа неустойчивост, ще би трябвало политиците да спрат да приказват за смяна, а да търсят работещи решения и изходи от рецесията ", акцентира доцент Стойчо Стойчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР