Българските отбори от Русе и Чепеларе представиха достойно страната ни

...
Българските отбори от Русе и Чепеларе представиха достойно страната ни
Коментари Харесай

Достойно представяне на българските отбори на Shell Eco-marathon Европа 2018


Българските тимове от Русе и Чепеларе показаха почтено страната ни в надпреварата за енергийна успеваемост в превоза Shell Eco-marathon Европа 2018. Надпреварата се организира за трета поредна година в Лондон като част от фестивала „ Изгради бъдещето” сред 5 и 8 юли.

В най-оспорваната категория „ Прототипи “, задвижвани с електрическа батерия, тим „ Автомобилист “ на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ реализира задачата си и се класира в топ 10, като зае влиятелното 9-то място. Младите инженери изминаха разстояние от 472 км с 1 кВтч като фрапантно усъвършенстваха резултатите си от предходната година когато реализираха 360 км/кВтч. Другият български представител в същата категория – тимът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „ Н.Й. Вапцаров “ – гр. Чепеларе, осъществя 289 км/кВтч. Учениците от Чепеларе заеха 18-то място в крайното класиране, с което също се показаха по-добре от предходната година, когато бяха 22-ри с изминатите 253 км/кВтч.

Вторият тим на Русенския университет – HydRu, които се състезават за първи път в Shell Eco-marathon в категорията „ Градски вид “ с атомна горивна клетка, се класира на пето място с резултат от 116/м3. За страдание, механически проблеми попречиха опитите на писта на Технически университет-София и макар сполучливото прекосяване на наложителните инспекции, тимът не взе участие в класирането.

„ Тазгодишното издание на Shell Eco-marathon още веднъж се трансформира във фестивал на новаторството, творчеството и авангардните технологии. Щастливи сме, че имахме опцията да сме част от бъдещата инженерна общественост на Европа и да осъществяваме на процедура концепциите си за повишение на енергийната успеваемост в превоза. Добрите резултати ще ни стимулират да покажем следващата година, че страната ни има капацитета да прекрои бъдещето на напредването “, споделиха българските възпитаници и студенти - участници в надпреварата.

„ Shell Eco-marathon е школа, която дава на българските участници невероятната опция да усъвършенстват своите познания и умения, като в същото време усъвършенстват своите коли. Искам да поздравя нашите участници с положителното им класиране и им поисквам следващата година да са измежду призьорите в своите категории “, показа Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

Общо 147 тима от 27 страни от цяла Европа изпитаха своите инженерни и дизайнерски си умения по време на Shell Eco-marathon 2018. От 5 до 8 юли над 15 000 фенове станаха част от празника на иновациитге и енергийната успеваемост в превоза. Студентите от Европа имаха за цел да слагат нови върхове в изминаването на най-кратко разстояние с единица сила. Миналогодишният победител – френският екип Microjoule-La Joliverie задържа първото място в категория „ Прототипи “ с мотор с вътрешно горене и реализира резултат от 2324 км/л. Тази година конкуренцията бе мощно оспорвана, като екипите поставиха оптимално усърдие, с цел да завършат надпреварата сполучливо и с по-високи резултати.

Надпреварата бе съществена част от фестивала „ Изгради бъдещето “, чиито гости имаха опцията да проследят всичко протичащо се на пистата, да вземат участие в оживени диспути, да се насладят на завладяващи технологии и да опитват с новаторски енергийни хрумвания, които могат да трансформират метода ни на живот, работа и занимания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР