Българските моряци от „Царевна“ получиха хуманитарна помощ от външното министерство

...
Българските моряци от „Царевна“ получиха хуманитарна помощ от външното министерство
Коментари Харесай

Скандал! Българските моряци от „Царевна“ се молят за хуманитарна помощ, правителство ни нехае

Българските моряци от „Царевна“ получиха филантропична помощ от външното министерство на Донецката национална република (ДНР), заяви ведомството в канала си в Телеграм, представено от Гласове.

„На 11 май Министерството на външните работи на ДНР получи молба от българските жители, останали в Мариупол, за подпомагане за доставка на вода, храна и артикули от първа нужда. Незабавно се справихме с това искане и през днешния ден, два дни след приемането му, доставихме всичко належащо на борда“, се споделя в известието.

Днес представители на Министерството на външните работи на ДНР са предали филантропична помощ на българските моряци на товарния транспортен съд „Царевна“, който е закотвен в пристанището на Мариупол.

„Фактът, че българското държавно управление безусловно е изоставило своите моряци на произвола на ориста, е не просто замайващ, а напряко възмутим за позицията на страната. Многократно се опитвахме да се свържем с българското външно министерство, с цел да обсъдим детайлностите по евакуацията на моряците, само че тези опити не доведоха до градивни резултати.

От своя страна Министерството на външните работи, дружно със съответните министерства и ведомства на републиката и Русия, ще продължи да подхваща съответни стъпки, с цел да подсигурява, че на задграничните моряци е предоставено всичко належащо и че те ще могат да се завърнат безвредно вкъщи допустимо най-скоро“.

В известието си в „Телеграм“ външното министерство на ДНР разгласява и репортаж на телевизионния канал НТВ, чийто снимачен екип е посетил морското пристанище в Мариупол и е разговарял с задграничните моряци там.

Външното министерство на ДНР напомня, че 15 членове на екипажа на „Царевна“ бяха евакуирани по-рано и бяха превозени безвредно до родината си. От съображения за сигурност обаче на борда остават още петима моряци, в това число капитанът на кораба.

„Преди месец България съобщи, че ще окаже цялостна поддръжка на екипажа. Сега капитанът трябваше да изиска помощ от държавното управление на ДНР. Днес първият филантропичен товар беше доставен в „Царевна“ посредством Министерството на външните работи на републиката“, предават от съветската телевизия НТВ.

Дмитрий Тодоров, представител на Министерството на външните работи на ДНР: „Предадохме на екипажа храна, артикули от първа нужда и вода“.

Всъщност преди към месец по-голямата част от екипажа – 15 души, най-вече български жители – е евакуирана от силите на ДНР в Донецк. След това екипажът отпътува наред за родината си

Сега на борда на „Царевна“ е капитана, дружно с няколко негови помощници. Те не желаят да напущат кораба. Поддържат работата на машините и електрическата апаратура. Старшият асистент би трябвало да служи и като готвач, само че като цяло екипажът не роптае и няма желание да се бунтува.

Владимир Маринов, старши асистент на капитана: „Надяваме се, че в случай че обстановката се проточи, управляващите по някакъв метод ще снабдят кораба с гориво, с цел да има време да изчака свободен наследник кулоар. На борда би трябвало да се качи нов екипаж – единствено с петима души ще е невероятно да измъкнем „Царевна“ от залива“.

Българските управляващи резервират безмълвие по въпроса. Не е известно и по кое време акваторията на пристанището ще бъде изцяло разминирана и разчистена. Не е изключено да се наложи екипажът да напусне пристанището и да се изтегля в родината си по суша.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР