Българските медии в Сърбия ще получат 535 хиляди евро годишна

...
Българските медии в Сърбия ще получат 535 хиляди евро годишна
Коментари Харесай

Българските медии в Сърбия ще получат €535 000 годишна субсидия

Българските медии в Сърбия ще получат 535 хиляди евро годишна дотация. Това потвърдиха през днешния ден след срещата с представители на българското малцинство президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич.

Двамата президенти се срещат с българската общественост в сръбския град Димитровград. Това е първа по рода си среща на толкоз високо равнище с наши сънародници от Западните околности за повече от десетилетие, заяви БНР.

„ Девет медии на български език дадоха своите поръчки, три пъти повече от това, което се финансира сега. Снощи президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет, който ще влезе в действие от 7 до 10 дни “, съобщи българският държавен глава.

Той уточни, че по въпроса са обучение на български език нещата се вземат решение и откакто 30 години не са издавани учебници на български език от предходната година към този момент има издадени.

„ На срещата бе подложен един забавен въпрос за окончанията на фамилните женски имена. Защото тук да вземем за пример се води Боряна Димитров. Нашите сънародници настояха да имат опция да записват Димитрова. Президентът Вучич отново отсече: „ И това ще бъде реалност “, сподели Румен Радев.

„ Въпросите бяха съответни, аз споделих на президента Радев, че доста се бори за правата на хората тук... Все едно виждам себе си - като отида някъде в района и се боря за правата на сръбския народ. За това виждам какво да оказа помощ “, сподели сътрудника му Вучич.

Българският президент акцентира значимостта от добросъседските отношение, само че и прикани общността за съблюдаване на сръбските закони.

„ Съдбата на това национално малцинство е от изключителна значимост освен за България, само че и за Сърбия и за двустранните връзки и за европейската вероятност на Сърбия. Има ангажираност на българската страна и персонален ангажимент на президента Вучич. Но би трябвало да има и съблюдаване на сръбските закони. Защото от време на време нетърпението да се свърши нещо, води до нелепи обстановки. Така бе със задържането на двете паметни плочи, по този начин бе и със задържането на нашите медици “, сподели българският президент.

Радев назова срещата на двамата президенти с българската общественост в Западните околности „ знакова “, а Вучич сподели, че е доста съм благополучен от визитата и изрази вяра българския държавен глава още веднъж да пристигна на посещаване.

„ Днес ще отидем на Нешков връх двамата, ще поставим цветя, където са заровени 49 сърби и 58 българи, починали в братоубийствената война от 1885 година “, сподели Вучич и продължи: „ Надявам се да успеем постоянно да се назоваваме между тях братя. Мисля, че дълго не осъзнавахме грешките си във времената на двете международни войни. Мисля обаче, че в бъдеще освен ще се почитаме взаимно, само че ще се обичаме и ще умеем да живеем едни до други и дружно “.

Според Вучич сърбите обичат българите. „ Искрено споделям, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите... И в случай че някой каже, че се нуждаем от България единствено с цел да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е по този начин. Нуждаем се от България като комшия, като другарска страна “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР