Българските мъже живеят сравнително най-нездравословно сред представителите на силния пол

...
Българските мъже живеят сравнително най-нездравословно сред представителите на силния пол
Коментари Харесай

Евростат обяви срамни данни за българските мъже

Българските мъже живеят относително най-нездравословно измежду представителите на мощния пол в Европейски Съюз, регистрира разбор на Евростат, отдаден на питателните и здравословни привички на мъжете /и жените/ на Стария континент през 2014 година Мъжете у нас са със относително най-голям % наднормено тегло, пушат и пият над междинните индикатори в Европейски Съюз и употребяват относително малко здравословни храни, регистрира анализът.

Около 60 % от българските мъже са с наднормено тегло и показател на телесната маса над 25, което е предпоследна фаза преди затлъстяването, демонстрират данните от разбора. Освен това едвам 15 на 100 от мъжете у нас отделят най-малко 2 часа седмично за спорт или друга физическа интензивност.

Около 30 на 100 от сънародниците ни, или съвсем всеки трети българин, употребява най-малко един път седмично алкохол, а към 40 на 100 от представителите на мощния пол у нас пушат постоянно цигари всеки ден. Сравнително дребен % от българските мъже /около 30 на сто/ употребяват постоянно всеки ден от 1 до 4 пъти здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Според данни на Национален статистически институт за регистрирания интервал българите живеят приблизително 74 години за мъжете /78 години за жените/, което е относително най-ниската междинна дълготрайност на живота в Европейския съюз.

Националната статистика регистрира и повишаване броя на умиранията измежду мъжете у нас през последните години: през 2013 година - над 54 хиляди, през 2014 година - над 56 хиляди и през 2015 година - над 57 хиляди.

Според разбора на Евростат най-вече алкохол /веднъж седмично/ пият мъжете във Англия - повече от половината от представителите на мощния пол там. Сред феновете на чашката се отличават още ирландците, датчаните и мъжете в Люксембург - към 48 на 100 от тях протягат ръка един път седмично към чашката.

По отношение на тютюнопушенето най-активни пушачи са мъжете в Гърция, Кипър и Латвия - близо половината от представителите на мощния пол там пушат ежедневно.
На този декор мъжете с най-голям дял наднормено тегло /над 65 процента/ се откриват в Малта, Гърция, Хърватия и Англия.

На другия полюс - най-активно спортуват най-малко един път седмично, както и се хранят здравословно с плодове и зеленчуци представителите на Дания, Финландия и Швеция - близо половината от мъжете там спортуват интензивно, както и 70 % от тях употребяват до 4 порции на ден здравословна храна.

В Европейски Съюз през 2014 година приблизително 54 на 100 от дамите и 49 на 100 от мъжете са консумирали от една до четири порции плодове и зеленчуци на ден, което е една от предпоставките за първокласен живот, регистрира анализът на Евростат за здравословните привички на жителите на Стария континент. Според данни на специалисти близо 90 на 100 от заболяванията идват от некачествената храна и неналичието на витамини, които се съдържат най-вече в суровите плодове и зеленчуци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР