Българските магистрати, изглежда, са като абонирани за имотни скандали. Донякъде

...
Българските магистрати, изглежда, са като абонирани за имотни скандали. Донякъде
Коментари Харесай

Скандалният магистрат Калоян Топалов тъне лукс, къта солидна колекция от имоти, сменя луксозни часовници според облеклото

Българските магистрати, наподобява, са като абонирани за имотни кавги. Донякъде е разумно, като се има поради обичайна обвързаност на българина към недвижимото имущество, като знак на благосъстоянието му, оповестява " Труд ".

Не беше доста от дълго време времето, когато родственици на висши съдии се оказаха извънредно нуждаещи се и като такива съумяха да се снабдят с апетитни имоти на черноморския бряг край Приморско на алегорични цени, върху които бяха издигнати фамилни хотели с размери на прогимназии. Имотният скандал с хотелите на магистратските семейства край морето отпреди 7 години, явно, бързо е пропуснат. Поне, в случай че се съди по парцелите на висши съдии, като ръководителите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Софийския градски съд Калоян Топалов.

Безпрецедентният проблем, който сътвори Панов, с опита да саботира оповестението на имотното и финансовото положение на семейството му, с изключение на, че е следващ мотив за неговото предварително освобождение, поради редовно нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, би трябвало да докара и до цялостна данъчна проверка на магистрата и брачната половинка му – Елисавета Панова, кръстена от проваления някогашен правосъден министър Христо Иванов с нелицеприятния прякор “Черен лебед”.

И до момента в който въпросите към заниманието на фамилия Панови да колекционира скъпи жилища в централната част на столицата не престават да се натрупат, протежето на ръководителя на Върховен касационен съд –бившият административен началник на Софийски градски съд Калоян Топалов, гледа да не изостава в демонстрирането на бързото си замогване. С тази разлика, че в случай че Панов изяснява част от парцелите си с завещание, то при Топалов по-високият стандарт на живот е директно обвързван с кадровото израстване и най-много със заемания към този момент две години пост – ръководител на основната правосъдна инстанция. Достатъчен е единствено един прочит на декларациите, които Топалов е задължен да попълня като магистрат, с цел да стане ясно за какво кадруването в правосъдната система постоянно е било обект на въздействие от страна на олигархичното задкулисие, а изборът на ръководители на най-важните позиции се взема решение на маси с “бели покривки”.

Точно преди 10 години, като арбитър в Районния съд в София, Калоян Топалов подава декларация пред Сметната палата, в която показва, че единственото, което е придобил през 2006-та година, е автомобил “Нисан” за сумата от … 300 лева (триста лева), най-малко по този начин е записано в обществено наличния документ в регистъра по Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

В началото на 2007 година Топалов и тогавашната му брачна половинка Десислава Топалова купуват апартамент от 103 кв.м. за 83 938 лева, като за задачата магистратът тегли ипотечен заем в размер на 80 000 лева Година по-късно, Топалов тегли и потребителски заем от друга банка в размер на 20 000 лева и дружно със брачната половинка си купуват лек автомобил “Сузуки” за 23 742 лева 2009 година фамилията си купува и мотопед “Хонда” за 977 лева, като парите са от заплата. Следват две години, в които Топалов подава само уведомления пред Сметната палата, защото няма смяна на събитията към притежаваните движими и недвижими парцели, както и спомагателни приходи отвън заплатата му на арбитър. В декларацията на Топалов за 2012 година е записано, че той е получил от преподавателска активност и изявления сумата от 19 312 лева

През 2013 година, към този момент като арбитър в Софийския градски съд и разведен, Топалов става едноличен притежател на лек автомобил “Мерцедес” против сумата от 13 600 лева, които изяснява от заплати и възнаграждения. През 2014 година Топалов заявява взимането на нов потребителски заем в размер на 30 000 лева За годината, в която е определен за ръководител на Софийския градски съд – 2015-та, Топалов още веднъж подава само съобщение, че няма смяна на имотното и финансово положение. От имуществената декларация на административния началник на Софийски градски съд за 2016-та година, подадена тази пролет пред Инспектората на Висшия правосъден съвет, разбираме, че колкото по-ниско се оказва доверието на обществото към съдиите, толкоз по-висок е демонстрираният витален стандарт от обособени техни представители. Научаваме и друго – с изключение на нов пост, Топалов към този момент има и нова брачна половинка – Даяна Топалова, с която са обитавали чартърен жилище от 67 кв. м. в община “Триадица” в интервала март 2014 – април 2017 година Нещо повече, Даяна Топалова също е арбитър, освен това в Софийския областен съд, което не пречи на брачна половинка й постоянно да се меси в неговото ръководство.

Както и противоположното – когато застана отпред на Софийски градски съд, Топалов се обкръжи с близки до брачната половинка му съдийки, които небрежно бяха издигнати до заместник-председатели. Десет години – толкоз време е нужно на един арбитър да тръгне от Районния съд и закупуването на лек автомобил за 300 лева, с цел да стигне до покупката на парцел – етаж от къща в един от най-скъпите софийски квартали, на стойност близо половин милион лв.. Това най-малко се отнася до някогашния председателна Софийски градски съд Калоян Топалов, който в миналите две години даде задоволително мотиви за подозрения за липса на интегритет за заеманата управителна служба.

И до момента в който свадите, съпътстващи ръководството на Градския съд избухват един след различен, то единствено година откакто застава отпред на институцията, Топалов взима ипотечен заем от българския клон на френска банка в размер на 498 000 лева Срещу 432 238 лева от този половин милион, съдийката от Районния съд Даяна и ръководителят на Градския съд Калоян Топалов сменят жилището от 67 кв.м. с парцел – три пъти и половина по-голям или 247 кв.м. в квартал “Бояна”. Топалови купуват втория етаж от нова триетажна къща на ул. “Кумата” 83, като жилищната повърхност съставлява 226 кв. м., има и необятен гараж от 33,7 кв. м.

От фотосите на парцела, направени през 2015 година, се вижда, че дворът е задоволително необятен – общо 849 кв. м. Освен панорамна панорама към София, съдийската фамилия и съседите им имат задоволително пространство да си създадат и личен басейн. И още – единствено една улица дели ръководителят на Софийски градски съд и 10 години по-младата му брачна половинка от местоработата на най-големите холивудски звезди – като Робърт де Ниро, Антонио Бандерас, Силвестър Сталоун, които идват да снимат в студиата на тогавашния “Киноцентър”. Почти несъмнено, пазаруването на толкоз безценен парцел от семейство съдии, освен това с ипотечен заем, елементарно би издържало инспекцията на инспекторите от ИВСС. Дали, обаче, това ще е задоволително, с цел да бъдат уверени мнозина съдии, прокурори и следователи, а и стотици хиляди българи, които работят десетилетия и също изплащат заеми, с цел да си разрешат дву- или тристайна панелка или нова гарсониера в някой от софийските квартали?

В такава панелка, освен това с родителите си в “Обеля”, живееше и арбитър Цветан Ценов, който се самоуби при започване на 2016 година Тогава околните на магистрата оповестиха, че до съдбовния край се е стигнало след оказван напън от страна на ръководителя на Софийски градски съд за бързо решение на съответни търговски каузи от Ценов. Или, чисто и просто, сме очевидци на главозамайване и по-лошото – заслепяване от бързото издигане в кариерата, водещо неизбежно до възприятие за недостижимост. Какво, в случай че не тъкмо това, е взимането на заем от половин милион лв., които инвестираш в само жилище? Простата сметка демонстрира, че в случай че Калоян Топалов е съумял да контракти с банкерите от българския клон на френската финансова институция ипотечният заем да се полза с 0% рента, да бъде освободен и от всички настоящи банкови такси, то тойще би трябвало да заплаща всеки месец по 2075 лв. в продължение на 20 години. И, тъй като, такива условия е давал само банкерът-беглец от българското правораздаване Цветан Василев, който Топалов не един път обслужи в миналите повече от две години, то е ясно, че най-малко половината от заплатата на ръководителя на Софийски градски съд за идващите 20-годинищеше да отива в банката, в случай че Топалов изненадващо не беше хвърлил оставката си.

От декларациите на Даяна и Калоян Топалови разбираме, че те нямат спестявания, банкови влогове, не имат акции, нямат странични приходи от преподавателска активност или от наеми, в противен случай – до неотдавна са живеели като квартиранти, т.е. могат да разчитат само на заплати. Дали? Въпросът е повече от обоснован, в случай че съдим по демонстрирания от Топалов стандарт на живот. Съдията има сбирка от маркови часовници, които сменя съгласно мотива и облеклото. От многочислените телевизионни изяви на ръководителя на Софийски градски съд елементарно може да се откри, че има уязвимост и към марковите облекла, като залага на марки, чиито спортни ризи костват съвсем колкото една минимална работна заплата. Всъщност, отговорът на въпроса – по какъв начин арбитър си купува жилище за половин милион лв. единствено една година, откакто е оглавил основна правосъдна инстанция, пристигна от самия Топалов. Случайно или не, до момента в който е кандидатствал за колосалния заем, равняващсе на над 250 000 евро, напролет на 2016 година в изявление за бТВ ръководителят на Софийски градски съд се оцени на 200 000 евро. Толкова му били поискали, с цел да спрат изявленията за нередностите в Градския съд.

Така, че въпросът с парцела на Топалов с изключение на недопустим от етична и морална позиция, би бил и идеална опция за бъдещата антикорупционна организация, която би трябвало да ревизира точно властимащите, които постоянно имат по-висока оценка за себе си от действителната. И им проличава, но доста им проличава, по демонстрирането на бързото израстване в кариерата, съчетано с бързо забогатяване…от една, в действителност от половин, съдийска заплата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР