Българските купувачи се завърнаха по морето, показва анализ на пазара

Българските купувачи се завърнаха по морето, показва анализ на пазара ...

Апартамент на морето? Пак започнахме да купуваме ваканционни имоти.


Българските купувачи се завърнаха по морето, показва анализ на пазара на ваканционни имоти по Черноморието. 60% от запитванията и от сключените чрез родна агенция сделки през 2019 г. са с български граждани. Останалата част от сделките с имоти са с руснаци и англичани.

Около 40% от запитванията за имоти край морето са за двустайни апартаменти, пише "Труд". Клиентите, които желаят такъв имот, имат среден бюджет от около 28 хил. евро. На втора позиция се нареждат студията с 30% от запитванията, като средният бюджет за тях е 15 хил. евро.Още по тематаБългария в очите на руснаци: Роми и разруха - защо българите бягат? 30 сеп 2019 14:121003Българските пенсионери искат на морето, не на село2 апр 2019 12:0048

Интерес има и към тристайните и многостайните апартаменти. Клиентите имат среден бюджет от 60 хил. евро за тристайните жилища и 80 хил. евро за многостайните. Търсени от клиентите са и къщи в близост до морските курорти със среден бюджет от около 80 хил. евро.

В Бургас жилищата са най-евтини в квартал “Сарафово”. За двустаен апартамент от 45 кв. метра в затворен комплекс с басейн трябва да заделите средно 31 хил. евро. В квартал “Зорница” цената за двустаен апартамент, но от 60 кв. метра, варира от 60 хил. до 70 хил. евро.

Къщите, които се продават в Бургас, са много по-малко на брой от предлаганите на пазара апартаменти. Например за лукс къща от 150 кв. метра с басейн и двор трябва да заделите 225 хил. евро. В курортите около Бургас – Несебър и Свети Влас, виждаме цени от около 60 хил. евро за двустаен апартамент, но с площ от близо 70 кв. метра.

Край Варна цените са сходни с тези в Бургас, като стойността на жилищата зависи от локацията и дали апартаментът е в затворен комплекс с басейн или в обикновена жилищна сграда. В Златни пясъци може да се намери къща от 150 кв. метра на цена от 60 хил. евро, за колкото се продават и някои двустайни апартаменти.
 
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg