Българските културни клубове в Северна Македония трябва да сменят имената

...
Българските културни клубове в Северна Македония трябва да сменят имената
Коментари Харесай

Външният министър на Македония: Българските културни клубове трябва да сменят имената си - Свят

Българските културни клубове в Северна Македония би трябвало да сменят имената си, тъй като това споделя законът. Чувството в по-голямата част от Македония е, че тези имена са провокации. 

Това съобщи министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пред бТВ. 

Той и българският длъжностен външен министър Николай Милков посетиха пребития секретар на културния клуб " Цар Борис III " в Охрид Християн Пендиков. 

Министърът изясни, че е разговарял с Пендиков и неговата майка, като съгласно тях нападението е поради българското му съзнание. Нападателите казвали обаче, че имало сдърпване преди този момент.

" Българската общественост в Македония е в интервал на консолидиране, на проявление и консолидиране в обществото. Предвид обстоятелството, че и аз пристигам от малцинствена група, която първоначално също имаше проблеми при своето обединяване и интеграция, се усещам най-силно свикан да съветвам българската общественост, че би трябвало този развой да го създадем деликатно, без да се провокират отрицателни усеща в останалите, че има каквато и да е било преднамереност в каквито и да е било начинания. Ние окуражаваме българската общественост да се сплотява в клубове, да отварят повече клубове ", изясни той.

Според него обаче е явно, че имената, които са определени, без значение по какъв начин исторически и научно ще тълкуваме функциите на тези персони в историята, възприятието, чувството в по-голяма степен в Северна Македония е, че " тези имена са провокации ".

" Не би трябвало да навлизаме в същински теоретичен спор за ролята на тези исторически персони. Ако болшинството от македонците се усещат афектирани от това, дайте да разбираме тази сензитивност. И вярвайте, че това е в полза на българската общественост ", счита македонският външен министър. 

Османи добави, че законът в Северна Македония споделя, че имена " Иван Михайлов " и " Цар Борис III " на българските клубове би трябвало да се променят.

" Решението на събранието е такова, че имената не би трябвало да бъдат свързани с интервали като фашисткия интервал от Втората международна война, който накърнява възприятията на жителите. И клубовете ще би трябвало да го създадат ", сподели още Буяр Османи.

" Никой не може да забрани на българите в Македония да се дефинират като българи, да основават политически партии, да основават клубове, да се интегрират в системата като българи. Вярвам, че може би има дискриминация, не мога да го изключа ", уточни министърът. 

От думите му стана ясно, че идната седмица министърът ще предложения българските сдружения на събиране, където да се направи проект " по какъв начин да създадем допустимо, тъй че българската общественост да съобщи своята принадлежност, своята еднаквост и културна принадлежност, да се интегрира в обществото ". 

Османи изясни още, че държавното управление в Северна Македония работи с държавното управление на България върху натоварен, " положителен дневен ред ".

" Очевидно е, че има хора от двете страни – да вземем за пример, преди няколко дни имахме български политици в центъра на Скопие, които отхвърлят съществуването на македонския народ, наскърбяват народа в столицата на страната. И несъмнено, това не го слагам в подтекста на някакво опрощение, тъй като насилието не може да бъде опрощение за каквото и да било, даже и за тирада на омразата. Но е значимо, че болшинството от жителите в Северна Македония, а имам вяра и в България, държавните управления на двете страни, имат по-различен дневен ред – желаят другарство, желаят партньорство, желаят съдействие ", уточни външният министър.

По думите му има дребна група провокатори, които се пробват да отвлекат вниманието от този дневен ред и непрекъснато се пробват да предизвикат двете общества.

Попитан дали някой ще понесе отговорност за многократните обиди към българи по време на митингите предходната година, Османи разяснява, че още в протокола с България са планувани механизми по какъв начин да се следи езика на омразата и по какъв начин да се вземат ограничения.

" Например, министерството за външните работи е главната точка, която следи настройките, свързани с речта на омразата, и незабавно осведоми. Дори имаме и прецизен механизъм кой кого осведоми за такива случаи, с цел да се сътвори атмосфера на гонене на такива дейности ", съобщи външният министър на Северна Македония.

Въпреки че има разнообразни механизми за това, Османи е безапелационен, че " провокациите и от двете страни би трябвало да престанат ".

" Казвам ви, че всяка допустима дискриминация, всяка тирада на омразата към българите в Северна Македония би трябвало да престане през днешния ден и институциите би трябвало да подхващат ограничения, да покажат, че това отношение няма да се разрешава. Но и вие би трябвало да желаете да се прекъсне тази наклонност на идване на български политици в центъра на Скопие, които да отхвърлят съществуването на цялостен един народ, идентичността на жителите, тъй като тогава влизаме в разногласието: Кой стартира първи? Хайде да прекъснем това през днешния ден ", добави Буяр Османи.

За стрелбата по културния ни клуб в Охрид в края на ноември към момента няма арестувани, стана ясно от думите на министъра. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР