Българските компании във финтек сектора са генерирали рекордни обороти през

...
Българските компании във финтек сектора са генерирали рекордни обороти през
Коментари Харесай

Над 750 млн. лв. приходи са генерирали българските финтех компании през 2019 г.

Българските компании във финтек бранша са генерирали рекордни обороти през предходната година, като са отчели доходи от общо 753 млн. лева Най-голям дял имат сдруженията, които се занимават с заплащания и осчетоводяване – те дават отговор за 80% от цялата сума. Това демонстрира на профилираното издание за започващи компании TrendingTopics, които са употребявали данни на Company Guru.

Финтек промишлеността съчетава финансови услуги с софтуерните нововъведения, тъй че да даде по-лесни и по-достъпни решения на крайните клиенти и на бизнеса. Сред най-популярните услуги са да вземем за пример лесни и евтини парични преводи през мобилни приложения, които се осчетоводяват неотложно и не допускат потребление на офис.  Други наранени категории в този отрасъл са кредитирането, търговия на финансови пазари и криптовалути, обезпечаване и персонални финанси. В Глобалния показател на финтек фирмите, изготвян годишно от Findexable, София беше позиционирана на 38-ма позиция за тази година, преди Любляна, Клуж  и Букурещ. България като цяло бе на 56 място в света.  

В листата с обсъжданите компании влизат всички членове на Българската финтек асоциация – общо 61 компании все още. Най-големи доходи са осъществили сдружения, които от десетки години са на пазара на цифровите финансови услуги – като да вземем за пример производителят на фискални апарати Datecs, както и огромни задгранични корпорации, които разполагат с офиси у нас, като Paysafe, или обичайни оператори за парични разплащания като „ Борика “.
 Най-големи финтек компании в България (2019 г.) КомпанияПриходи (млн. лева.)Категория1Datecs265.5разплащания1Paysafe186.3разплащания2myPOS53.6разплащания3Борика43.5инфраструктура4Emerchantpay37.7разплащания5TiXi22.3разплащания6Кредисимо20.5кредитиране7Technementals Technologies (Bulgaria)14.0капиталови пазари8Naxex13.8капиталови пазари9SafeCharge11.9разплащания10ePay11.3разплащания Източник: TrendingTopics, Company Guru
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР