Българските книгоиздатели номинираха 37 романа, които ще се състезават във

...
Българските книгоиздатели номинираха 37 романа, които ще се състезават във
Коментари Харесай

37 романа са номинирани за Европейска литературна награда Димитър Димов през 2020 г.

Българските книгоиздатели предложиха 37 романа, които ще се състезават във второто издание на влиятелната Европейска литературна премия „ Димитър Димов “. В края на март експертното жури на състезанието ще уточни петте романа-финалисти, а спечелилият ще бъде определен сред тях на почетна гала във Варна през месец май.
Първият стадий от второто издание на Европейска литературна премия за разказ „ Димитър Димов “ завърши. 21 български издателства подадоха номинациите си за общо 37 романа, от които 13 са от задгранични европейски създатели, а 24 – от български.
В сегашния втори стадий от състезанието експертното жури в състав Теодора Димова (председател), проф. доктор по български език и литература и по доктрина на литературния превод в INALCO, Париж Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург проф. Пламен Дойнов, критикът, есеист и журналист Митко Новков и Свилен Спасов – един от основателите и основател на фестивала ВарнаЛит, ще дефинират 5 романа-финалисти всред тези 37 номинации от издателите. Имената на финалистите ще бъдат оповестени обществено в края на март, а всеки от тях ще бъде публично поканен на церемонията по връчването на премията, която ще се състои в края на май в Морската ни столица. Победителят ще получи парична премия в размер на 10 000 лв. (5000 евро), грамота и особено направена статуетка.
Освен Европейска литературна премия за разказ „ Димитър Димов “, тази година журито ще връчи и още една премия – за превод на най-добре представилия се преводач на разказ измежду подададените от издателите номинации.
Европейска литературна премия за разказ „ Димитър Димов “ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна във връзка 110 години от рождението на Димитър Димов, които отбелязахме през 2019 година Наградата има за цел да отличи модерни романи с висока художествена стойност, писани на територията на континента Европа и издадени на български език в миналата на връчването си година. През 2019 година оценката бе връчено за първи път на френския публицист Жером Ферари за романа му „ Проповед за рухването на Рим “ (изд. „ Факел Експрес “). Другите четирима финалисти в първото издание бяха руснакът Дмитрий Глуховски с „ Текст “ (изд. „ Сиела “), българинът Добромир Байчев с „ Глиненият цар “ (изд. Конкурс за непубликуван български разказ „ Развитие “), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „ Дневникът на еврейската принцеса “ (изд. „ Наука и изкуство “) и британката Тайе Селаси с романа „ Отивам си е възвратен глагол “ (изд. „ Жанет 45 “).
Екипът на Европейска литературна премия „ Димитър Димов “ благодари на всички издателства, които се включиха във второто издание на състезанието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР