Българските кандидати за европейската прокуратура ще бъдат предлагани от прокурорската

...
Българските кандидати за европейската прокуратура ще бъдат предлагани от прокурорската
Коментари Харесай

Българските кандидати за европейската прокуратура ще се избират от прокурорите във ВСС |

Българските претенденти за европейската прокуратура ще бъдат предлагани от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Европейският прокурор Моника Кьовеши ще резбере за предложенията от българския министър на правораздаването. Такава процедура утвърди на първо четене Народното събрание с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), препоръчани от държавното управление и подкрепени от ръководещото болшинство. Кьовеши би трябвало да избере по един член на Европейската прокуратур от страна членка на Европейски Съюз. 

Европейският прокурор ще има всички права на българските си сътрудници, само че няма да е зависещ на българския основен прокурор. Единствено службата на европейския прокурор ще упражнява контрол при следствия и наказателно гонене, което ще се подхваща от делегираните европейски прокурори. В случаите, в които стартира следствие или пък се приключва наказателно произвеждане от европейския делегиран прокурор, националната прокуратура няма да има пълномощия за надзор.

Българска социалистическа партия: Ще бъде ли тази служба премия за послушковци

При разискванията в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че социалистите няма да поддържат поправките, защото не е ясно какъв брой делегирани прокурори ще излъчи страната ни, нито на какви критерии би трябвало да дават отговор те. Нинова изрази терзания, че не се знае и кой ще ги предлага. " Ето за какво ние няма да подкрепим този законопроект, тъй като е заплаха българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно. Начинът, по който ще избирате европейските прокурори, ще ускорява недоверието и за жалост, и евроскептицизма у българския народ. Разбирате ли каква щета нанасяте на държавността дълготрайно? ", попита тя.

Крум Зарков (БСП) предизвести ръководещите, че би трябвало да се направи повече в законодателно отношение, с цел да не стинем до срамната обстановка, при която Брюксел да отхвърли издигнатите от София претенденти. Съпартиецът му Тодор Байчев подсети за витаещите обществени подозрения за политически зависимости на прокурорите. " Ще бъде ли тази служба премия за хора, които са послушни и добре са изпълнявали поставените им задания от страна на някое политическо управление? " , запита той.

Красимир Ципов от ГЕРБ съобщи, че с поправките и в Закона за правосъдната власт е посочено ясно, че органът, който ще избира европейските делегирани обвинители, е Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет: " Можем да кажем, че има аргумент в това, което заявихте, че би трябвало да се уточни броят - дали да е съответен, или да е в някакви рамки, само че и друго е правилно, че в случай че посочим съответен брой или дадем някакви рамки, ние въпреки всичко може да се самоограничим в това да предложим положителни претенденти, които още веднъж - акцентирам на това, ще бъдат преценени от структурите на Европейската прокуратура ".

ГЕРБ: А при вас стопираха фондовете 

Управляващите реагираха с нормалните нападки към Българска социалистическа партия, че при ръководствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски са били спирани европейските фондове за България поради корупция и нарушени процедури за разпределението им. " Вие ли ще ми говорите за липса на доверие към държавното управление ", издигна глас против Нинова депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, което се посрещна с ръкопляскания от редиците на партията й.

От " Обединени патриоти " поддържаха абсолютно сътрудниците си в ръководещата коалиция.

За второ четене ръководещите поеха ангажимент само да се посочи в законопроекта броят на претендентите, които българската страна ще предложи на Кьовеши. От Българска социалистическа партия пък ще предложат органът по избора да бъде пленумът на Висш съдебен съвет - освен това с квалифицирано болшинство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР