Българските жени са направили 5 338 аборта в страната само

...
Българските жени са направили 5 338 аборта в страната само
Коментари Харесай

По 60 аборта се извършват всеки ден в България

Българските дами са създали 5 338 аборта в страната единствено за три месеца – от март до юни тази година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Както и в предходното тримесечие, рекордьор по осъществени аборти е столицата, като за близо 90 календарни дни са осъществени 907 аборта, което прави по над 10 спирания на бременности на ден, сочат данни на Националния център по публично здраве и разбори.

Това слага България на челно място по брой осъществени аборти в Европейския съюз.

Веднага след столицата в отрицателната статистика по брой на изгубени бебета се подрежда Пловдив с 541 аборта, а на трето място е Бургас с 386 прекратени бременности.

Статистиката на Националния център по публично здраве и разбори разделя дамите, направили аборт, по възрастови групи.

Във възрастовата група на девойки под 15-годишна възраст усещане прави Пазарджик, където 9 тийнейджърки са прекъснали бременността си. Във възрастовата група от 15 до 19 години, 25 девойки в Пазарджик непринудено са създали аборт. В столицата девойките, съзнателно умъртвили зародишите си, са 29.

Стара Загора и региона също са първенци по брой доброволни операции измежду девойките до 19 години, като там броят на прекъснатите нежелани бременности за второто тримесечие на годината са 25.

За цялата страна абортите на тийнейджърки под 15 години са 33, а в групата до 19-годишна възраст прекъснатите бременности са 485.

От всички изгубени бебета в страната, повече от половината бременности – над 3300, са прекратени по избор на дамите, законно.

Статистиката на центъра, обаче, не включва противозаконните аборти, които се правят отвън регламентираните медицински заведения.

Най-много аборти по медицински показания са създали българки над 30-годишна възраст, като те са общо 2661 от всички операции в страната.

Най-малко аборти се правят във Видин (41), Габрово (67), Кърджали (71), Ловеч (57), Монтана (37), Перник (53), Разград (57), Смолян (35), и Шумен (95).

Най-малко аборти по избор са осъществени в Монтана (3), Смолян (6), и Видин (16).

Спонтанни аборти са създали над 1500 българки, най-вече във възраст над 30 години. Най-често подобен вид спиране на бременност се е случвала в столицата и в Пловдив.

За второто тримесечие на годината броят аборти понижава с близо 500 по отношение на този за първото тримесечие, когато над 5 800 българки прекъснаха бременността си. Очаква се до края на годината броят на неродените българчета да доближи над 25 хиляди.

За съпоставяне, през 1948 година в страната са родени близо 176 хиляди души, и не е осъществен нито един аборт. Според закон от 1896 година абортите са били неразрешени и всеки доктор, който е правил такава операция, е оставал без права. Статистиката продължава по същия метод и в идващите 5 години.

През 1956 година спирането на бременност по избор става законно и без наказания. В идващите години абортите внезапно скачат, като статистиката отбелязва своя пик през 70-те години, когато – да вземем за пример, през 1972 година, в България са родени близо 131 хиляди души, а абортите за същата година са над 154 хиляди.

От 2013 насам всяка година се раждат по към 60 хиляди български бебета, а абортите са над 25 хиляди годишно, сочи статистиката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР