Българските железничари отбелязват професионалния си празник, който по традиция се

...
Българските железничари отбелязват професионалния си празник, който по традиция се
Коментари Харесай

Знаете ли, че първата жп линия е Русе-Варна?

Българските железничари означават професионалния си празник, който по традиция се празнува в първата неделя на август.

Изборът дневно не е инцидентен – той датира от средата на предишния век. В началото на месец август 1888 година е открита железопътната линия Цариброд – София – Белово за интернационалните транспорти, като в същото време с това българската страна изплаща и линията Русе – Варна и я вкарва в употреба. Именно по този начин Българските държавни железници биват учредени и през годините натрупат история, богата на достижения, провокации, само че и са били изправени пред редица сложни моменти.

Първата железопътна линия в България, обаче, е построена още преди Освобождението. Това се случва през далечната 1866 година с построяването на железопътната линия Русе – Варна, като през същата година е открита и първата железопътна гара. Първоначалната концепция е линията Русе – Варна да усъвършенства транспортната съгласуваност и връзките в Османската империя, както и да бъде включена в интернационалния железопътен път, свързващ Лондон и Цариград, само че това не се случва и ЖП линията е включена в трасето Париж – Цариград, като сред 1883 – 1885 година по нея минава и небезизвестният " Ориент експрес “.

ЖП линията Русе – Варна е издигната от британска компания, като по трасето се работи по едно и също време от двете му крайни точки към средата и за една година са построени близо 150 км от Русе до Разград и от Варна до Нови пазар. Интересен факт е, че за нейното създаване са употребявани камъни от останките на средновековния български град Плиска.

Приносът на всички хора, работещи в Българските държавни железници още от тяхното основаване, обаче, не е пропуснат, тъй като дава подтик за развиването на железопътния превоз в страната ни.

През 2021 година във връзка отбелязването на Деня за железничаря БДЖ започва специфичната графа " Железничари по предопределение “, отдадена на своите чиновници, с помощта на които се реализира публичната транспортна услуга. В " Железничари по предопределение “ посредством видеоматериали биват представяни чиновниците на БДЖ, по какъв начин протича работният ден на железничарите и по този начин пасажерите научават редица любопитни обстоятелства, свързани с влаковете и локомотивите, и така нататък

" БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД разполага и с Център за професионално образование (ЦПО), където се организира образование на служащите и чиновниците в сдруженията от холдинговата група. Освен това ЦПО реализира и професионални образования на лица и организации отвън системата на железницата. Регулярно се организират и образования за локомотивите " Сименс Смартрон “.

БДЖ дава опция на пасажерите да употребяват услугата с понижение, като за задачата има обезпечени разнообразни типове железопътни и абонаментни карти, а за оптимално улеснение на жителите има и система на онлайн резервация и билетоиздаване. БДЖ разполага и с Бюро за интернационално билетоиздаване и туризъм, което издава билети за пътешестване с железница из цяла Европа, резервира седящи, кушет и спални места за български и интернационалните влакове, предложила специфични понижения при пътешестване на младежи, възрастни и групи, и д.р.

Международните линии, по които пасажерите на БДЖ могат да пътуват, са София – Видин – Крайова (и обратно), София – Халкали (и обратно), София – Букурещ (и обратно).

Освен общоприетите пътнически транспорти, БДЖ реализира и целогодишни пътувания с Родопската теснолинейка Септември – Велинград – Якоруда – Разлог – Добринище. Най-високата ЖП линия на Балканите притегля голям брой туристи – и български, и задгранични, през всеки един сезон, поради неповторимата природа по трасето. За сантиментално настроените пасажери и влюбените в историята, БДЖ предлага атракционни пътувания с ретро-подвижен състав, с ретро-теснолинейка, с теснопътен парен локомотив, с дизелова мотриса и други

БДЖ разполага и с първокласните вагони от " Корона експрес “ и " Витоша експерс “ – влакът на Тодор Живков. Използването на вагон-салоните в Българските железници води началото си от 1866 година с откриването на ЖП линията Русе – Варна, като от този момент непрекъснато се поддържа незначителен парк първокласни вагон-салони, предопределени за височайши пътувания на короновани и некороновани особи, както и на антуража им. Този профилиран парк в исторически проект е неколкократно подменян с по-модерен, удобен и модернизиран преносим състав. Запазеният автентичен интериор на вагон-салоните от " Корона експрес “ и " Витоша експрес “, както и квалифицираното обслужване са подобаващи за настоятелен, юбилейни, празнични и туристически пътувания по цялата републиканска ЖП мрежа с обикновено междурелсие. Влакът може да се композира с парен или стандартен локомотив и вагони, чиито брой, тип и нареждане става по избор на клиентите, написа БГНЕС.

През 2003 година парният локомотив №01.23, създаден в Швейцария през 1935 година, е подложен на нова цялостно освидетелстване и въведен още веднъж в употреба за атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участия във кино продукции.

Съвместно с български издателства преди няколко години БДЖ започва акцията " Чети във влака “, за да подтиква четенето на книги по един съвременен метод. От услугата могат да се възползват всички пасажери, притежаващи смарт устройства, и да се допрян до нови светове по време на своето пътешестване посредством магията на електронните книги. В pdf и epub формат могат да бъдат открити доста разнородни и забавни книги, които да удовлетворят усета на всеки bookaholic. Също по този начин се оферират и аудио книги.

БДЖ разгласява и пътеписите на жители, употребявали услугите на железниците, в рубриката " Разходка с трен “, което дава доста нови хрумвания за пътешестване с трен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР