Българските и чуждестранни генерични и биоподобни компании са притеснени от

...
Българските и чуждестранни генерични и биоподобни компании са притеснени от
Коментари Харесай

Генеричната индустрия е против необмислено въвеждане на замяна на лекарства в аптеките

Българските и задгранични генерични и биоподобни компании са обезпокоени от опита за преждевременно въвеждане на генерично лекарствено заменяне в аптеките, декларират в своя позиция от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). През предходната седмица здравното министерство качи за публично разискване и по-късно бързо смъкна предложение за генерична подмяна на медикаменти в аптеките в границите на извнъредното състояние поради пандемията от Covid-19. Мярката се поддържа от съсловната организация на фармацевтите, съгласно които по този начин ще спести ненужно циркулиране на пациенти сред лекарите и аптеките, когато съответен артикул липсва. Вместо това, те желаят да могат да го заменят, когато става въпрос за артикул със същото интензивно вещество в същата лекарствена форма и дозова единица и това да става със единодушието на пациента.

Според асоциацията, сплотяваща генеричните фармацевтични компании, обаче, по време на изключително състояние е рисково да се вършат внезапни нормативни промени в метода на разпределяне на медикаменти без оценка на въздействието и необятен консенсус в бранша. През предходната седмица остра реакция по въпроса имаха и от Лекарския съюз.

“Толкова основна смяна в метода на разпределяне на жизненоважни лекарства за лекуването на социално-значими болести е належащо да бъде авансово комуникирана с всички заинтригувани страни в сферата – в това число лекари, пациенти, притежатели на позволение за приложимост, търговци на едро, институции и специалисти. Подобна връзка към този миг липсва, а също няма и оценка на въздействието”, споделят от БГФармА.

Организацията на генеричните производители счита за ненужна и контрапродуктивна полемиката в медийното пространство във връзка с генеричната подмяна в аптеките тъкмо в този сериозен миг . “Ние усещаме отговорност към българските лекари, фармацевти и пациенти и желаем обективно да осведомяваме българските жители за всички последствия, до които може да докара една прибързана, необсъдена и неподготвена мярка за генерично заменяне в аптеките”, декларират оттова.

Те показват, че генеричното заменяне единствено по себе си е прогенерична мярка, само че когато има ясна цел, а точно отбрана на обществените разноски при обезпечени сигурност и права на пациентите. Във всички останали случаи последствието от въвеждането е опция за компрометиране лекуването на жителите с в допълнение натоварване на здравната система от непредвидени хоспитализации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР