Българските граждани не искат серия от избори, но не искат

...
Българските граждани не искат серия от избори, но не искат
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Хората не искат серия от избори, но не искат и сегашния хаос

Българските жители не желаят серия от избори, само че не желаят и хаоса, който се следи в този момент, разяснява пред БНР политологът Христо Панчугов.

" Може би сме единствената страна в демократична Европа, в която на изборите се гледа като на политическа рецесия ", отбелязва Панчугов. Според него настояването да не се върви на избори, тъй като те ще произведат същото, е капитулация на политиците пред българските жители и пред каквато и да е концепция да се трансформират настройки в обществото.

" Сблъскват се две трендове – нежеланието да се отиде на избори и опитът да се сътвори някакво държавно управление и въпреки това – ясното схващане, че това към този момент не е законен парламент ", счита политологът. По думите му този парламент е привършен от легитимност и единствено изборите могат да дадат такава.

" Изборите могат да произведат и нещо друго, в случай че политиците стартират да приказват на тази огромна група гласоподаватели, която желае смяна, само че не гласоподава, защото са се уморили да им оферират " едни и същи порочни тактики ", разясни Панчугов. Той предизвести, че в случай че продължава говоренето единствено към тесните партийни електорати, шансът да се възпроизведе същия парламент е извънредно огромен.

" Който би показал действителен и явен проект по какъв начин се излиза от тази обстановка и би бил подготвен да заплати цената е човекът, който ще завоюва доверието, изключително на негласуващите на идващите избори, и ще има същинския късмет да осъществя своя модел на политическа смяна ", означи политологът. Той изрече мнение, че в случай че политическите обединения не могат да приказват между тях, в случай, че до момента са управлявали дружно, президентът нито е неутрална институция в този миг, нито има пълномощия, благоприятни условия и умения да бъде посредник сред тях.

" Трябва да забележим дали президентът ще връчи мандата на някой, който желае да постави смислени усилия или ще го връчи на политическа групировка от персонално лични съображения, която няма да има никакъв късмет да сформира държавно управление – каквато би била Българска социалистическа партия ", посочи политологът. За него взаимно ръководство сред ГЕРБ и Политическа партия ще бъде " много внезапен завой, предвид на това, че борбата сред Политическа партия и ГЕРБ е налице.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР