Българските граждани могат да пътуват до Швеция без ограничения, съобщиха

...
Българските граждани могат да пътуват до Швеция без ограничения, съобщиха
Коментари Харесай

Швеция признава изтекли български лични карти

Българските жители могат да пътуват до Швеция без ограничавания, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Скандинавската страна разгласи, че позволява български жители с персонални карти с изтекла или изтичаща годност в интервала 31 октомври 2020 година - 31 януари 2021 година. В посолството на България в Стокхолм е постъпило публично документално удостоверение за това. Законодателството в Швеция е уеднаквено с това в Европейски Съюз и Шенгенското пространство. Българските свидетелства за ръководство на МПС (СУМПС) са годни в Швеция.

Българските жители могат да влизат на територията на Швеция с персонална карта, паспорт или с краткотраен паспорт.

В мощ е безвизов режим за български жители в Швеция, като пътуванията са с оптимално позволен период на престояване до 90 дни, в границите на всеки 6 месеца.

Съществува обвързване за регистрация в Полицията за непознати жители, откакто интервалът на престояване надвиши 90 поредни дни.

На територията на Швеция сега са въведени следните ограничаващи ограничения по отношение на COVID-19 пандемията:

- от 20 ноември 2020 година е в действие възбрана за сервиране на алкохол след 22:00 ч. в питателните и питейни заведения, които би трябвало да бъдат затворени не по-късно от 22:30 ч. Забраната е в действие до края на февруари 2021 година До момента такава мярка по отношение на заведенията не беше прилагана;
- от 23 ноември 2020 година на гимназиите в Швеция е позволено да минават на отдалечено образование в електронна среда. Крайна дата за използване на тази мярка не е оповестена. Припомняме, че по време на първата вълна на COVID-19 гимназиите в Швеция минаха към онлайн образование на 17 март, като мярката остана в действие до края на образователната 2019-2020 г.;
- от 24 ноември 2020 година влиза в действие възбраната за събирания на повече от 8 души, без значение от мотива. Мярката ще бъде в действие за първичен интервал от 4 седмици с опция за удължение по време на Коледните и Новогодишните празници и след тях. Припомняме, че до момента настоящите ограничения забраняваха събирането на повече от 50 души на едно място. Тази мярка бе въведена на 27 март 2020 година, в условия, когато редица европейски страни към този момент бяха сложили популацията си под строга карантина.

Това е добра вест и за бизнеса в двете страни. През интервала сред януари и август, въпреки че и износът и вносът демонстрират лек спад, търговията е била за 562.7 млн. лв.. През октомври 73 шведски бизнесмени са пътували до България със служебна цел.

Фирмите и в тази Ковид обстановка не престават да търсят контакти. Последното бизнес събитие беше през ноември. „ Перспективите за интензивно съдействие сред България и Швеция в региона на осведомителните технологии са извънредно обещаващи. Традициите в развиването на технологиите и нововъведенията в Швеция дружно с високото качество и конкурентни преимуществата на бързо развиващия се ИТ-сектор в България имат голям капацитет за сполучливи бъдещи двустранни партньорства “. Това съобщи посланикът на България в Стокхолм Иван Павлов при откриването на цифров семинар, отдаден на вероятностите пред икономическото съдействие сред България и Швеция със специфичен фокус върху опциите в ИТ-сектора и съществуващите синергии с области като цифровото опазване на здравето, автомобилостроенето, цифровите платформи за заплащания, видео игрите, „ умните “ промишлености и оптимизацията на индустриалните процеси.

Семинарът, проведен взаимно от Търговско икономическата-служба на българското посолство в Стокхолм и Шведско-българската комерсиална камара в София, събра повече от 80 участници, включително представители на над 40 български и шведски ИТ компании.

От шведска страна в семинара участваха посланикът на Швеция в България Катарина Рангнит, депутатът в шведския парламент Боряна Оберг, представители на шведски софтуерни клъстери и водещи ИТ компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР