Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност,

...
Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност,
Коментари Харесай

Радев пред посланиците от ЕС: Натрупаните проблеми изискват нов управленски модел

Българските жители, които стачкуват през днешния ден в цялата страна, изискват бистрота, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими правила на ръководството, без значение кой е на власт. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща през днешния ден с посланиците на страните от Европейски Съюз и Швейцария у нас, в резиденция " Бояна ". В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът Радев е подчертал, че насъбраните публични проблеми изискват нов управнически модел, който да усили гражданския надзор върху институциите и отговорността на властта. Необходими са промени и в системата на правораздаването, които да укрепят нейната самостоятелност и изключително в активността на прокуратурата, от която се чака обективност и да подсигурява законността. Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е едва и подвластно, това визира целия политически, стопански и обществен живот в страната, е показал президентът.

Румен Радев е отбелязал още, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова самодейност, не престават. Протестиращите жители са поръчител за бъдещето на демокрацията в България, са декларирали дипломатите. По думите им България има цялостното право да бъде пълноправен член на Европейски Съюз, а българските жители - да имат заслужен живот в общото европейско семейство.
Като съществени предпоставки за увеличение на задграничните вложения в българската стопанска система, дипломатите са откроили нуждата от предвидима за бизнеса среда и дейно противопоставяне на корупцията. Държавният глава е изразил упоритостта и опциите на страната ни да притегля доста повече вложения, да създава повече и с по-висока добавена стойност.

Румен Радев още веднъж е откроил нуждата от растеж на вложенията в развиването на човешкия капитал у нас, както и за отмерено систематизиране на научната и просветителната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за стабилно обществено и икономическо доближаване. Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде хазаин през 2021 година на районната самодейност " Три морета " за поощряване на транспортната, енергийната и цифрова съгласуваност в Източна Европа, е показал още на срещата президентът Радев. Държавният глава е припомнил, че ротационното председателство на платформата за разговор следва да бъде поето от черноморска страна, а кандидатурата на България към този момент е била утвърдена от страните-участници.

На срещата президентът и вицепрезидентът са сложили въпроси за бъдещето на Кохезионната политика на Европейски Съюз, за образуването на европейския бюджет след Брекзит, за нуждата използването на европейската " Зелена договорка " да не докара до загуба на конкурентоспособност на стопанските системи, чиито енергиен микс разчита на потреблението на въглища, и други тематики от европейския дневен ред и на двустранните връзки на България със страните от Европейски Съюз и Швейцария.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР