Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност,

...
Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност,
Коментари Харесай

Радев: Натрупаните обществени проблеми изискват нов модел на управление

Българските жители, които стачкуват през днешния ден в цялата страна, изискват бистрота, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими правила на ръководството, без значение кой е на власт.

Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща с посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се организира в резиденция " Бояна ". В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава акцентира, че насъбраните публични проблеми изискват нов управнически модел , който да усили гражданския надзор върху институциите и отговорността на властта.

По думите му са нужни промени и в системата на правораздаването, които да укрепят нейната самостоятелност и изключително в активността на прокуратурата, от която се чака обективност и да подсигурява законността.

" Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е едва и подвластно, това визира целия политически, стопански и обществен живот в страната ", акцентира президентът. Румен Радев добави, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова самодейност, не престават.

Протестиращите жители са поръчител за бъдещето на демокрацията в България , обявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има цялостното право да бъде пълноправен член на Европейския съюз, а българските жители да имат заслужен живот в общото европейско семейство.

Като съществени предпоставки за увеличение на задграничните вложения в българската стопанска система, дипломатите откроиха нуждата от предвидима за бизнеса среда и дейно противопоставяне на корупцията.

Държавният глава изрази упоритостта и опциите на страната ни да притегля доста повече вложения, да създава повече и с по-висока добавена стойност.

Румен Радев още веднъж открои нуждата от растеж на вложенията в развиването на човешкия капитал у нас , както и за отмерено систематизиране на научната и просветителната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за стабилно обществено и икономическо доближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде хазаин през 2021 година на районната самодейност " Три морета " за поощряване на транспортната, енергийната и цифрова съгласуваност в Източна Европа , уточни още на срещата президентът Радев.

Държавният глава напомни, че ротационното председателство на платформата за разговор следва да бъде поето от Черноморска страна , а кандидатурата на България към този момент е била утвърдена от страните-участници.

По време на срещата президентът и вицепрезидентът сложиха въпроси за бъдещето на Кохезионната политика на Европейски Съюз, за образуването на европейския бюджет след Брекзит , за нуждата използването на европейската " Зелена договорка " да не докара до загуба на конкурентоспособност на стопанските системи, чиито енергиен микс разчита на потреблението на въглища, и други тематики от европейския дневен ред и на двустранните връзки на България със страните-членки от Европейски Съюз и Швейцария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР