Българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, ще

...
Българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, ще
Коментари Харесай

На изборите хора без валидни документи ще могат да гласуват с удостоверение

Българските жители, които не имат годни документи за идентичност, ще могат да упражнят правото си на глас на 2 април, за което ще спомага Дирекция " Български документи за идентичност " към Министерство на вътрешните работи, увериха от ведомството на Иван Демерджиев. 

Ако жителите към този момент са подали заявление за нова персонална карта, издаването ѝ ще бъде ускорено или ще бъде издадено уверение за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност (лична карта, персонален или зелен паспорт) или персонална карта с изминал период на годност.

При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на последния работен ден преди изборите - 31 март 2023 година, по искане на жителите ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават. От Министерство на вътрешните работи прецизират, че с цел да бъде издадено такова е належащо жителите персонално да подадат искане в Столичната дирекция на вътрешните работи, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Районното ръководство или сектор - за дните от 28 март до 1 април т. година от 8:30 до 17 часа и на 2 април от 8:30 до 19 часа.

Информация за работното време на всяко звено " Български документи за идентичност " е сложена на входа на пространствата, в които се реализира административно обслужване на жителите, прецизират от Министерство на вътрешните работи. 

Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас на парламентарните избори, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта. Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред Секционната изборна комисия и е годно само за изборния ден - 2 април. 

В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко районно ръководство и сектор към него, в Столична дирекция на вътрешните работи и регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес. Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР